Pokušavate da ispečete kolačiće ili tortu ili možda isprobati novi recept? Čitate postupak pripreme, a prvo uputstvo glasi: ‘Prethodno zagrijte rernu ‘ i onda shvatite da će vam trebati malo više vremena da konačno uživate u svom specijalitetu.

Ili ste možda u žurbi ili imate staru rernu bez digitalnog termometra, pa nikad ne znate kada će rerna postići željenu temperaturu. U svakom slučaju, mogli biste da se zapitate: ‘Moram li stvarno prethodno da zagrijavam svoju rernu?’, prenosi Real Simple.

Odgovor zavisi od toga šta pokušavate da ispečete.

„Prethodno zagrijavanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da uređaj dostigne željenu temperaturu“, kaže Laura Klajn, kuvar i tester potrošača u Hamilton Beach Brands.

Ako ste mislili da samo treba da zagrijete rernu – to nije sasvim tačno.

Svaki uređaj koji koristite za pripremu hrane takođe će morati da se prethodno zagrije kako bi se osiguralo da dostigne odgovarajuću temperaturu.

„Prethodno zagrijavanje friteze, tostera ili standardne kuhinjske rerne se vrši iz istih razloga“, objašnjava Klajn i dodaje,“prethodno zagrijavanje je neophodno za mnoge namirnice. Neke namirnice moraju da budu hrskave, dok druga hrana poput kolača ili hljeba zahtjeva toplotu da bi stupila u interakciju sa sredstva za dizanje, receptu za povećanje zapremine“.

Bezbjednost hrane je još jedan važan razlog zašto neki recepti i jela zahtjevaju prethodno zagrijavanje. Na kraju krajeva, ne želite da trujete sebe, ili još gore, svoju porodicu ili goste, hranom.

„Za meso ili živinu, važno je razmišljati o bezbjednosti hrane“, objašnjava Klajn.

Hrana mora da ispunjava bezbjednu unutrašnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Niko ne želi da iskusi rezultate nepravilnog kuvanja hrane. Ako prethodno zagrijete rernu, znate da će hrana brzo dobiti temperaturu, pa će manje vremena provoditi u „opasnoj zoni“, odnosno u temperaturnom opsegu u kojem bakterije brzo rastu. Dakle, ako recept zahtjeva prethodno zagrijavanje, ključno je da odvojite vrijeme da to uradite. Ovo nije korak koji želite da preskočite. Međutim, ne morate da zagrijavate rernu svaki put kada je koristite. Na primjer, ako ne pečete, već samo podgrijavate obrok.

„Nema potrebe da prethodno zagrijavate svoju rernu ako podgrijavate određenu hranu, poput pice ili ostatke ručka, ali hrana će se zagrijajati brže kada je prethodno zagrijajana“, kaže Klajn.

Dakle, kako znate da je vaša hrana pravilno zagrijana? Prema USDA, ostatke treba zagrijati na 75 ° C. Klein preporučuje korišćenje termometra za hranu za mjerenje temperature kako bi se uvjerio da je ukusan. Iako novije i pametne pećnice pokazuju kada je dostignuta željena temperatura, to možda nije uvijek 100 posto tačno. Zapamtite, što je temperatura viša, duže je potrebno za prethodno zagrijavanje. Najbolje je da sačekate oko 20 minuta ako želite da budete sigurni, posebno kada pripremate jela od mesa.

Foto: Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoji su najvažniji običaji za Svetog Nikolu?
Naredni članakEvo kako očistiti radijator iznutra i time obezbijediti ugodnu temperaturu