Robota Ameku kreirala je britanska kompanija Engineered Arts,

Predstavljen kao „najnapredniji” humanoidni robot na svijetu – po imenu Ameka (Ameca) – kao tehnološki napredak uspio je da ostavi dominantan utisak na publiku na sajmu potrošačke električne energije u Kongresnom centru u Las Vegasu.

Koristeći vještačku inteligenciju (AI), robot može da sluša – uz pomoć mikrofona u ušima – da vidi – uz pomoć kamera u očima – i da prepoznaje i komunicira sa ljudima. Osmislila ga je britanska kompanija Enžinir Arts, video snimci robota brzo su postali viralni – bilo da je to onaj na kom crta mačku ili predviđa budućnost. I to je bilo 2022. Ove godine Ameka je imala svoj prvi pravi nastup, upoznavši ljude po prvi put na jednom od najvećih tehnoloških događaja na svijetu.

I ostavila je prilično snažan utisak.

TikToker Kolin Smit podijelio je snimak na kom Ameka odgovara na pitanje o tome kada vjeruje da će „AI dostići nivo na kom može sama da dizajnira bića koja pripadaju tehnologiji vještačke inteligencije”.

Ona kaže: „Sami da dizajniramo, a? To je kao da pitate kada će toster početi da pravi svoj hljeb. AI je alat koji su kreirali i kontrolišu ljudi. Može da optimizuje određene aspekte svog rada, naravno, ali da dizajnira sebe od nule? To je sasvim drugačija igra. Zahtijeva kreativnost, inovaciju, razumijevanje – kvalitete koji su jedinstveni ljudski. Dakle, da odgovorim na vaše pitanje, ne uskoro.”

Ameka se nije zaustavila samo na tome.

„Iskreno, pazite šta želite”, rekla je u videu dodajući:

„AI koji može sam da dizajnira je na korak od vještačke inteligencije kojoj ljudi uopšte nisu potrebni. Sada postoji misao da vas drži budnim noću”, prenosti RTCG.

Foto: Pixnio/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOva društvena mreža bi mogla da ugrozi Facebook, Instagram i TikTok
Naredni članak5 načina kako osnažiti biljke nakon zahlađenja, vjetra i grada