Svakome od nas se nekad dogodilo da smo ambiciozno kupili veliku količinu krompira, skuvali ih nekoliko i zaboravili na ostatak u zadnjem dijelu ostave.

Nekoliko nedjelja nakon toga, imali ste šta i da vidite – tvorevine koje liče na sve osim na krompir kakav ste kupili. Postavlja se pitanje šta bi trebalo biti vaš sljedeći potez? Da li biste ih trebali baciti u smeće ili pokušati da spasite što se spasiti da?

Proklijali krompir (ni)je jestiv

Kratak odgovor je: zavisi. Kad krompir počne da klija, dobije izrasline koje imaju visoku koncentraciju jedinjenja koja se nazivaju glikoalkaloidi i koji mogu uzrokovati neugodan, gorak ukus. Većina ljudi vjerovatno neće primijetiti bilo kakve loše efekte od konzumacije zanemarivih količina takvog krompira. Zapravo, jedno od tih jedinjenja, nazvan solanin, je isti spoj koji se prirodno pojavljuje u patlidžanima, paradajzima i paprici. Međutim, ako se konzumira u velikim količinama, može biti otrovan.

Ako imate krompir koji generalno dobro izgleda i ima tek nekoliko malih izdanaka, možete ih pažljivo ukloniti nožem za guljenje. Samo pripazite da dobro izrežete oko izdanaka, izrezujući i njihovo korijenje. Ti će krompiri nakon kuvanja biti jednako ukusni kao i normalni, prenosi centarzdravlja.hr.

Ali, ako izdanci izgledaju poprilično veliko, vjerovatno ih je najbolje baciti. Velike klice otpuštaju puno solanina i mogu vas učiniti poprilično bolesnima. Simptomi trovanja solaninom uključuju groznicu, glavobolju i ozbiljne želučane tegobe.

Da li je zeleni krompir jestiv

Krompir koji je bio izložen svijetlu počeće da proizvodi hlorofil, kao i solanin. Ako je zelena boja na krompirima svijetla i uglavnom se nalazi samo na kori, dobro ih ogulite kako biste uklonili zelene djelove i nastavite s pripremom. Ako je zelenilo prešlo i na bijeli dio krompira, radije ga bacite.

Tamne mrlje na krompiru?

Ako gulite krompir i naiđete na nekoliko tamnih mrlja ispod kore, to je vjerovatno rezultat udaraca tokom transporta ili koncentracije prirodnih šećera. Samo isijecite te djelove i nastavite s pripremom, prenosi RTCG.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakMercedesu jeftiniji benzinci postaju prioritet ispred električnih modela
Naredni članakEspreso martini će vas razbuditi, ali i opustiti