Novo istraživanje je pokazalo da 43 odsto žena izbjegava da jede hljeb kada želi da smrša, dok se 20 odsto osjeća krivim kada za obrok pojede i parče hljeba.

Hljeb je namirnica koja ima dugu tradiciju i koja je bogata ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Može se reći da hljeb nije neprijatelj naše linije i zdravlja, ako se jede pametno i umjereno.

Hljeb je namirnica koja nam nudi mnoge hranljive materije i koja može biti dio raznovrsne i uravnotežene ishrane. Postoje, različite vrste hljeba i neke su bolje od drugih za naše tijelo.

Na pitanje da li hljeb goji, nema jednostavnog odgovora, jer sve zavisi od više faktora, kao što su količina, vrsta, vrijeme i način konzumacije hljeba.

Ugljeni hidrati koje hljeb sadrži su važni za našu energiju i rad mozga, ali ako ih unosimo previše ili u pogrešno vrijeme, mogu se pretvoriti u masne naslage. Takođe, neki su hljebovi prerađeni i sadrže dodatne kalorije, šećer, so i aditive, koji mogu negativno uticati na naš metabolizam i zdravlje. Zato je važno da biramo kvalitetan hljeb, od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknima i hranljivim materijama, ali i da ga jedemo umjereno i u skladu sa našim potrebama.

Ako se jede u pravoj mjeri i u kombinaciji sa drugim namirnicama, kao što su povrće, voće, mliječni proizvodi, meso, riba, jaja i orašasti plodovi, hljeb može da bude sastavni dio zdrave i uravnotežene ishrane. Ugljeni hidrati iz hljeba, glavni su izvor energije za naše tijelo i mozak, a vlakna poboljšavaju varenje i regulišu nivo šećera i holesterola u krvi.

Hljeb sadrži i vitamine B grupe, koji su važni za nervni sistem i imunitet, i minerale, kao što su gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum, koji su neophodni za zdravlje kostiju, zuba, mišića i krvnih ćelija.

Prema nekim izvorima, preporučena količina hljeba koju dnevno možemo pojesti je oko 120 g, što je ekvivalentno 4 kriške ili 2 rolnice, najbolje od integralnog brašna cijelog zrna. Ova količina se može podijeliti na više obroka tokom dana, uz dodatak drugih zdravih namirnica.

Naravno, količina hljeba koju treba pojesti nije ista za sve ljude, jer zavisi od njihove starosti, pola, tjelesne težine, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja. Zato je važno osluškivati svoje tijelo i prilagoditi ishranu svojim individualnim potrebama, prenosi Politikin magazin.

Hljeb treba jesti u skladu sa energetskim potrebama i u kombinaciji sa drugim zdravim namirnicama, koje će obezbijediti sve neophodne sastojke za tijelo i mozak.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDa li kosa brže raste kad se šiša
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 01.02.2024. godine