Istraživanja su pokazala da gledanje televizije prije spavanja može pogoršati san.

Jaka svjetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju mozak aktivnim zbog čega se ne možete kvalitetno naspavati.

Stručnjak za spavanje Trevor Cooke upozorava da umjetno svjetlo s TV ekrana može poremetiti prirodni ciklus spavanja i budnosti vašeg tijela. Svjetlost ekrana sprječava vaše tijelo u proizvodnji hormona koji doprinosu kvalitetnom snu. Zasloni pametnih telefona i druge elektronike emitiraju plavu svjetlost koja može suzbiti proizvodnju melatonina u vašem tijelu. Melatonin je hormon koji stvara epifiza i pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma i ciklusa spavanja.

Smanjuje kvalitetu spavanja

Istraživanja su pokazala da gledanje televizije prije spavanja može pogoršati san. Jaka svjetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju vaš mozak aktivnim zbog čega se ne možete opustiti u kvalitetno spavati. Vjerojatno ćete se buditi noću i ujutro osjećati umorno.

Loše utiče mozak

Loš san negativno utiče na rad vašeg mozga. Pamćenje je slabije, raspon pažnje i vještine donošenja odluka. S vremenom vam spavanje pred TV-om može otežati učenje, fokusiranje i razumijevanje informacija, kaže ovaj stručnjak.

Također, problemi sa spavanjem, osim što stvaraju poteškoće sa zdravljem i normalnim dnevnim funkcionisanjem , često narušavaju i međuljudske odnose. Kad je čovjek iscrpljen od nespavanja, teško može provoditi kvalitetno vrijeme u društvu drugih ljudi.

Osim što vam kvari san, spavanje pred televizorom zna uzrokovati probleme u mišićima i kostima, kaže Trevor.

” Čudni položaji, posebno na sofi, mogu opteretiti mišiće vrata i leđa što dovodi do ukočenosti, bolova, pa čak i kronične boli tijekom vremena. Nedostatak odgovarajuće potpore i poravnanja vaše kralježnice može pogoršati postojeće probleme ili pridonijeti novim”, pojasnio je, pise 24sata. hr

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoji su simptomi mini-moždanog udara
Naredni članakŠulić: Spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih derivata (VIDEO)