Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Novom Sadu s ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikaciju izazova vezanih za usvajanje “Ambert Alert” sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj.

Predstavncii MUP-a Srbije i Centra juče su gostima iz Srpske predstavili rad na uvođenju sistema “Pronađi me” u Srbiji, kao i rad radne grupe za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnost u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Načelnik Јedinice za visoko tehnološki kriminal u Upravi kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Olivije Zimonja izjavio je da je cilj MUP-a Srpske da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, posebno potrage za djecom.

– Cilj je da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Srbija je neko ko je prošao sve te korake od ideje, implementacije, a evo danas svjedočimo i o upotrebi tog sistema u Srbiji – rekao je Zimonja.

On je istakao da se sastanak podudario sa prvim aktiviranjem sistema “Amber Alert” u Srbiji i da su vidljive brojne prednosti i mogućnosti, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Osnivač Fondacije “Pronađi me” Igor Јurić i jedan od domaćina delegaciji MUP-a Srpske pozdravio je inicijativu MUP-a Republike Srpske, istakavši da se nadao da Sistem za uzbunjivanje “Amber Alert” neće morati da se koristi, ali da se to desilo i da je sa tehničke strane sistem opravdao uvođenje.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakObjavljen poziv za sredstva za kapitalne investicije
Naredni članakĆeranić: Posljednja odluka Šmita otvara novu krizu