Na dvodnevnom Demografskom samitu u Budimpešti, na kojem učestvuje srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, učesnicima će se obratiti najviši zvaničnici zemlje domaćina, predstavnici crkve, stručnjaci i gosti sa četiri kontinenta.

Obraćanje Cvijanovićeve predviđeno je za 14.10 časova.

Na samitu će danas govoriti i predsjednik Mađarske Katalin Novak, premijer Viktor Orban, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Italije Đorđa Meloni, predsjednici skupština, ministri i drugi gosti.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a prije dvije godine učesnicima se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

Za ovaj samit 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta podijeliće svoja razmišljanja o tome kako stvoriti sigurnu i predvidljivu budućnost za porodice i buduće generacije.

Predsjednik Mađarske Katalin Novak navela je uoči samita da je ova zemlja izgradila jedan od najinovativnijih svjetskih modela porodične politike u protekloj deceniji, zalažući se za tradicionalne porodične vrijednosti, podržavajući formiranje porodice i sve to štiteći život i tradicionalnu porodicu.

– Mađarska nudi porodicama sigurnu, predvidljivu i planiranu budućnost u neizvjesnom i izazovnom svijetu. Pred nama je još puno posla, ali smo ponosni na rezultate koje smo postigli. Imamo najveću stopu brakova i rađanja u Evropi, dok stopa razvoda i abortusa opada – navodi se u pozdravnoj riječi Novakove. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članak„Vodovod” a.d. Doboj – Obavještenje za korisnike
Naredni članakVišković: Priče o prezaduženosti su orkestrirane laži