Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Republika Srpska pokazala da nije niži nivo vlasti, da ništa ne otima od BiH, ali ne dozvoljava ni da se šta otima od nje.

Predsjednica je na posebnoj sjednici Narodne skupštine naglasila da su pitanja pokretanja zaštite interesa Republike Srpske izvršavanje ustavnog prava, te da pokazuju političku i ustavnu snagu Parlamenta i same Srpske.

– Činjenica da se danas, kao što smo i ranije, bavimo ovakvim temama, dokazuje da Republika Srpska, Narodna skupštini i bilo koja druga institucija u Srpskoj nije nikakav niži nivo vlasti, nego nivo vlasti koji ima svoja ustavna ovlaštenja, nivo koji nije nikome podređen – rekla je ona.

To znači, dodala je predsjednica Cvijanović, da ni nivo BiH nema taj ekskluzivitet i ne predstavlja ni u hijerarhijskom ni u bilo kakvom drugom smislu neku nadređenu instancu.

– U ovom slučaju Narodna skupština drži u svojim rukama konačnu odluku po pitanju onih odluka koje su zaustavljene od srpskog člana Predsjedništva BiH, jer su procijenjene kao štetne i destruktivne po vitalni interes Republike Srpske. Treba svi da budemo ponosni na ustavni potencijal koji ima Narodna skupština i ne smijemo da se upuštamo u avanture kojima bismo izgubili takvu moć naše institucije – pojasnila je predsjednica

Ona je navela da bi bilo u redu da se razgovara o tome zašto neki zaključci nisu izvršeni, te da se konstatuje da postoji vrijeme kad treba da se donose određeni zaključci i vrijeme kad treba da se oni izvršavaju.

– Sigurna sam da postoji dio zaključaka koji čekaju pravo vrijeme, jer takve poteze radi svaka politika na svijetu. Smatram da je bitno da zauzmemo određeni stav, pa da čekamo vrijeme kad nešto može da se provede sa što manje ožiljaka, a sa što više dobiti – rekla je predsjednica Srpske.

Ona je naglasila da Republika Srpska ima ustavnu nadleženost, koja se sada manifestuje preko Narodne skupštine, da u svojim rukama drži mogućnosti da neku odluku donesenu na nivou BiH zaustavi.

– Mi ne treba da problematizujemo tako nešto, nego da budemo zadovoljni i svjesni važnosti ustavnog mehanizma koji posjeduje upravo Narodna skupština – rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je dodala da opozicija problematizuje mehanizam zaštite koji ima Narodna skupština, te da nije bio nikakav rizik glasanje protiv odluke o osnivanju kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci, jer je, kako je navela, to bio samo jeftin politički trik druga dva člana Predsjedništva BiH.

– Važno je da se prouči svaka od ovih tačaka, šta je značajno da ne prođe, kao i da Narodna skupština uradi ono što je ispravno da Srpska u Banjaluci dobije kancelariju Ruske Federacije – naglasila je predsjednica Srpske.

Ona je ocijenila da je sklandalozno ono što se na početku sjednice moglo čuti od opozicije, dodajući da ne postoji politička osoba za koju je u stanju da kaže takve riječi kakve su danas upućene srpskom članu Predsjedništva BiH, od pominjanja preminulog oca pa dalje.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakEvroliga kaznila Crvenu zvezdu
Naredni članakIzetbegović i Zvizdić šalju pisma u lično ime i zloupotrebljavaju institucije