Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da to što je ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija u lično ime potpisao nečije saopštenje, ne znači da iza toga stoji BiH, niti njena vlada koje inače nema.

Na pitanje Srne da prokomentariše to što je BiH među 47 zemalja svijeta čije su vlade potpisale zajedničko saopštenje kojim “pozivaju Rusije da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine”, Cvijanovićeva je naglasila da je, da bi nešto bilo stav BiH, potrebno da bude usaglašeno u Predsjedništvu koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike.

– U ovom slučaju nije traženo mišljenje Predsjedništva, što znači da je ambasador pri UN, sam ili u dogovoru sa ministrom spoljnih poslova, opet zaobišao proceduru i posegao za samovoljom koja izlazi izvan okvira ustavnog i institucionalnog djelovanja – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da to znači da ovdje vjerovatno ima posla i za tužilaštvo, jer ambasador nije mogao nešto potpisati u “ime Vlade BiH”, prvo jer BiH nema vladu, a kao drugo zato što je za spoljnu politiku zaduženo Predsjedništvo BiH, a ne ambasadori koji su dužni da je provode.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPrijedlozi tri strane spremni pred dolazak predsjednice Evropske komisije (VIDEO)
Naredni članakDodik: Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva