Predsjednik Republike Srpske Željka izjavila je danas da odlazećem visokom predstavniku BiH Valantinu Incku i onima koji stoje iza njega i koji su pozdravili njegovu intervenciju ne odgovara BiH koja funkcioniše na dijalogu već ona BiH koja će uvijek biti nestabilna.

– Oni produkuju nestabilnost da bi imali čim da se bave na ovom prostoru – rekla je Cvijanović novinarima u Pelagićevu gdje je danas otvorila manifestaciju “Gastro susreti”.

Uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se očekuje zauzimanje stava o ovoj temi, Cvijanovićeva je ocijenila kao neprimjereno da u sadašnjem vremenu BiH ima bilo kakvog visokog predstavnika koji može da nameće rješenja i zakone, sankcioniše ljude, mijenja ustave i sve ono što su oni radili prethodnih godina.

– Mislim da je ovdje došlo do određene nervoze visokog predstavnika s obzirom na to da je duboko isproblematizovan način nelegalnog postavljenja svih tih ljudi, godinama se nisu poštovale procedure, visoki predstavnoci su, osim toga što su imenovani van propisane procedure, donosili čitav niz mjera na šta nisu imali pravo u toku svog mandata – smatra Cvijanović.

Prema njenim riječima, svi ti visoki predstavnici nikada nisu pokušali da sagledaju šta je to opšta istina, šta je opšte dobro za cijelu BiH.

– Visoki predstavnici su ti koji uporno služe u lobističke svrhe pojedinih u okviru BiH, iz političkog Sarajeva, a na štetu druga dva naroda – dodala je ona.

Predsjednica Republike Srpske smatra da je došlo vrijeme, nakon mnogih zasjedanja Narodne skupštine na kojima se bavilo ovom temom, da se o tome ponovo razgovora u okviru parlamenta, kao najvišeg zakonodavnog tijela Republike.

– Dodatna je devijacija činjenica da imate intervenciju visokog predstavnika, da vam neko priča bajke kako se krećete prema EU, a da pri tome ne dozvoljavate demokratski izabranim institucijama da rade svoj posao, nego to radi neko po svojij volji, po svom nahođenju – upozorila je Cvijanović.

Da ima saglasnosti oko nekih stvari u okviru BiH, kaže, onda bi to domaće institucije uradile bez problema.

– Ako nešto nismo uradili to znači da nema saglasnosti i da treba da gradimo saglasnost na određenim stvarima, a ne da nas neko maltretira, da donosi i mijenja zakone. Prosto je to nemoguće objasniti u demokratskom svijetu – istakla je Cvijanović.

Od BiH se, kako je istakla, malo šta može očekivati u budućnosti, jer ovakvo djelovanje nije način da se grade međusobni odnosi.

– Produbljujete nepovjerenje, tenziju, otvarate nove rovove, umjesto da zakopavate stare, da dođete do rješenja, da imate ključ za određene probleme. Praviti se ovako kao da se ništa ne dešava, intervenisati, nametati i očekivati onda da država funkcioniše skladno, to je nemoguće – navela je Cvijanović.

Ona je dodala da u BiH nema sklada zato što svi misle različito, zbog čega je Republika Srpska i pozvala na razgovore o budućnost.

– Pozvali smo na razgovore drugu stranu, da vidimo šta to muči Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale naše građane koji nisu identifikovani na taj način. Hajde da otvorimo široki dijalog i da vidimo kako ćemo urediti našu budućnost – poručila je Cvijanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakDodik: Samo povlačenje nametnute odluke može BiH vratiti u pređašnje stanje
Naredni članakTijana Bogdanović osvojila bronzanu medalju u tekvondou