Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je paljenje zastava i hajka koja se u Federaciji BiH vodi protiv Republike Srpske odraz mržnje, netrpeljivosti, ali i politike koju u BiH vode stranci, te istakla da je 9. januar istorijska činjenica.

– Oni pale vatru uvijek kada je mir”, naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanović je istakla da je ponosna što u Republici Srpskoj nema takvih reagovanja.

– Kada čujete da se pretresaju automobili i lične stvari ljudima koji su 9. januara morali da idu ili prođu kroz Federaciju pokazuje kakvo je stanje svijesti -rekla je Cvijanović.

Cvijanović je podsjetila da su godinama na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, u Banjaluku dolazili politički predstavnici svih naroda, kao i brojni ambasadori.

– Dovoljno je da pogledate šta su izjavljivali bošnjački političari prije desetak godina i kako su afirmativno govorili o tome, a možete to da pročitate i u medijima. Govorili su afirmativno o tome da Republika Srpska kao sastavni dio BiH ima pravo da praznuje i da određuje svoje datume, te da u tome nema ničega uvredljivog – ukazala je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da su se bošnjački političari onda preko noći sjetili da ih to vrijeđa, a u cijelu priču su se umiješali pojedini ambasadori i samozvani stručnjaci.

– Pogotovo se ne slažem sa prijetnjama kako će se voditi neki krivični postupak i slično. U pitanju je zloupotreba pravosuđa kada je riječ o obračunu s Republikom Srpskom, a to nije prvi put. Nagledali smo se takvih situacija – napomenula je Cvijanović.

Cvijanović je podsjetila i na postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske, ukazujući da je sve to formula za neuspjeh BiH.

– To je formula da se strovali BiH, ne da ona postane jaka i prihvatljiva svim njenim građanima. Uopšte ne razumijem ove strance, da ne vide da koriste pogrešnu recepturu sve ove godine, ne razumijevajući ni mentalitet, ponos, odnos i filozofiju življenja naroda – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da stranci misle da će stvari rješavati prijetnjama prstom.

– Oni uopšte ne razumiju ovaj prostor. Tragično je to njihovo uplitanje. Oni su doprinijeli da imamo takve reakcije u Federaciji. Oni pale vatre kada je mir ovdje, kao što ih pale po svijetu – zaključila je Cvijanović.

U Zenici je u utorak veče, 9. januara, zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH.

Grupa građana protestovala je u utorak veče, 9. januara, ispred Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a malobrojni Srbi u Konjicu rekli su za Srnu da su nakon ovog incidenta uplašeni i uznemireni.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić.

Američki vojni avion tanker nadlijetao je u ponedjeljak, 8. januara, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra razvedravanje i više sunčanih perioda
Naredni članakVulić: “Vuk” Kajganić, Јuda 21. vijeka, samo je za žaljenje