Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da je 9. januar za Republiku Srpsku dan pobjede, simbol i praznik slobode.

Cvijanović je naglasila da se Republika Srpska 9. januara ne može i nikada neće odreći.

– Zato ga ponosno proslavljamo i ove, kao i prethodnih godina, a tako će biti i ubuduće! Ne iz inata prema bilo kome, već iz ljubavi prema Republici Srpskoj – rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su u proteklom periodu dali doprinos u razvoju Republike Srpske, bilo da je riječ o onima koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ili onima koji su prošli kroz različite političke procese i donosili teške odluke.

– Istrajali smo sve ovo vrijeme, istrajaćemo i u budućnosti  rekla je Cvijanović.

Poručila je da će Srpska i u budućnosti biti stabilna i istrajna.

– Kroz Dan Republike želimo da poželimo svim našim građanima mirnu i stabilnu Republiku Srpsku, uz naše obećanje da ćemo raditi da tako bude i u budućnosti – poručila je Cvijanović.

Republika Srpska proslavlja Dan Republike i 32 godine postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić-Orlić: 9. januar – istorijski jedan od najznačajnijih dana za srpski narod (VIDEO)
Naredni članakBaja Mali Knindža objavio pjesmu “Republiko Srpska” (VIDEO)