Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je osnovni cilj nedavne posjete kineskim kompanijama bio osposobljavanje željezničkog saobraćaja u Srpskoj, odnosno rekonstrukcija pruga i osposobljavanje radionica koje se bave održavanjem teretnih vagona.

Čubrilović je naglasio da su kineske kompanije izrazile veliku zainteresovanost za dolazak na tržište Republike Srpske.

– Kineske kompanije su veoma osposobljene, u šta smo mogli da se uvjerimo u njihovim radionicama i laboratorijama za izgradnju i održavanje teretnih vagona. Јako su zainteresovani da zajedno sa našim Željeznicama osposobe dvije radionice u Srpskoj koje bi mogle da vrše usluge ne samo Željeznicama Srpske nego i okruženja – rekao je Čubrilović za Srnu.

On je naveo da postoji interesovanje čak i austrijskih željeznica da vrše remont na našem prostoru, kao i da su u bivšoj Јugoslaviji dvije domaće radionice bile na radioničkim mapama širom Evrope, a to su Prijedor i Doboj.

– Što se tiče pruga, zainteresovani su da uđu u projekte izgradnje pruga za brzine 120 kilometara na čas, za šta su zainteresovane i naše Željeznice i očekujemo ponudu ovih dana za dionicu pruge Doboj-Novi Grad – istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, kada bi tu dionicu digli na nivo od 120 kilometara na čas, kao i dionicu Doboj-Zvornik, za šta se pregovara sa Svjetskom bankom, to bi “Željeznicama Srpske” omogućilo komoditet pružanja usluga na zavidnom nivou.

Čubrilović je naveo da su sve kompanije iz ove oblasti, koje su posjetili, u sastavu Kineskih državnih željeznica, kao i Institut za razvoj koji ima 5.000 zaposlenih, među kojima je više od 3.000 doktora nauka i magistara.

On je dodao da su posjetili i kompanije koje već rade u Republici Srpskoj u oblasti niskogradnje, a jedna od njih je “Čajna Šandung internešnl” koja radi dionicu auto-puta Banjaluka-Prijedor.

– Iskazali su posvećenost ovom projektu i tražili od nas da izvršimo svoje obaveze što ćemo učiniti ovih dana, a to je da završimo određeni procenat imovinsko-pravnih odnosa i napravimo i posljednji prilog koncesionom ugovoru koji je potpisan prije više od pet godina – rekao je Čubrilović.

On je naveo da su kineski partneri spremni da ispoštuju sve onako kako je to ugovor i definisao, te izrazio uvjerenje da će se u narednih mjesec-dva sve finalizovati kako bi u punom zamahu krajem ljeta počela izgradnja ove dionice auto-puta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra toplije, moguća kiša
Naredni članakDOBOJ: Teško povrijeđen vozač kamiona