​Vještačka inteligencija i druge sumnjive radnje bacile su sjenku na dugogodišnju popularnost tehnološkog portala CNET koji se sad nalazi na crnoj listi Vikipedije.

Prosječni čitaoci nisu jedini koji su umorni od rada i grešaka vještačke inteligencije, već sada i urednici Vikipedije postaju revoltirani tom činjenicom, zbog čega su degradirali medijski portal CNET iz “pouzdanih u nepouzdane izvore”. U središtu kontroverzi našla se odluka tehnološkog portala CNET da objavljuje AI generisane sadržaje, što je izazvalo oštre reakcije prvo u javnosti, pa onda i na “besplatnoj onlajn enciklopediji koju svako može da uređuje”.

Ovaj sunovrat reputacije rezultat je dugotrajnih debata između urednika CNET-a i Vikipedije i tako označava prekretnicu u odnosima među tradicionalnim medijima i digitalne evolucije, piše sajt “Futurist”.

Iza ovog problema krije se i priča o preuzimanju medija CNET od strane izdavača Red Ventures, koji je navodno podstakao pad uređivačkih standarda. Dodatno, otkrivena je upotreba vještačke inteligencije, o čijoj upotrebi portal prvobitno nije obavijestio svoje čitaoce, a njeni tekstovi bili su u više slučajeva ne samo loše napisani, već i netačni. Ovo nije prvi put da se CNET nalazi u epicentru loših dešavanja u vezi sa upotrebom vještačke inteligencije.

Iako u opisu Vikipedije piše da je to “besplatna enciklopedija koju svako može da uređuje”, njena zajednica urednika i volontera koji je uređuju, zahtjeva citate za bilo koju informaciju koja se dodaje na Viki stranice, što drži određeni stepen odgovornosti i ozbiljnosti za sve odgovorne koji rade unutar nje. Iako nikada ne treba da se koristi kao primaran izvor, Vikipedija ima tendenciju da bude odlično mjesto za početak nekog istraživanja upravo zbog tih zahtjeva za citiranjem.

Krajem novembra 2023. godine, Red Ventures počeo je da objavljuje sadržaje generisane vještačkom inteligencijom na jednom od najuglednijih tehnoloških sajtova. Već tada su urednici Vikipedije skoro odmah počeli da insistiraju na potpunom degradiranju CNET portala sa njihove liste pouzdanih izvora.

Prije izuma AI, urednici Vikipedije su već morali da se bave neželjenim automatski generisanim sadržajima u obliku spambotova i zlonamjernih aktera. Na ovaj način tretman urednika prema sadržaju koji je generisala vještačka inteligencija je u potpunom skladu sa njihovom prošlom politikom, a to je “mreža neželjene pošte”.

Na Twitteru otkrivena je tzv. “SEO pljačka” o kojoj je detaljno pisao Hubspot. Možda bi ostala neotkrivena da se osoba koja je izvela pljačku nije javno hvalila svojim dostignućem, što je uključivalo gledanje konkuretskog sajta, prevođenje cijelog sadržaja putem AI i odmah generisanje čitave konkurentske stranice sa 1800 članaka koji ciljaju kroz isti nišan, a to je krađa 3.6 miliona ukupnog saobraćaja od konkurenta.

Sajt koji je povrijeđen ovom SEO pljačkom zove se Exceljet i vodi ga stručnjak za Exel, Dejvid Bruns koji pomaže drugima da ga bolje koriste. Pored toga što je njegov naporan rad ukraden na prilično, neki bi rekli, bijedni način odnosno lijeno i sporo, Bruns je otkrio da većina sadržaja nije tačna.

Ovaj slučaj takođe ilustruje kako vještačka inteligencija, ne samo da može da oduzme originalnost i autentičnost sadržaja, već ugrožava temeljne vrijednosti internet prostora. U trenutku kada su integritet i tačnost informacija od suštinskog značaja, ovaj skandal baca svjetlo na mračnu stranu digitalne transformacije medijske industrije. Uprkos tome, mnoge tehnološke kompanije kao što je Google ušle su u pregovore sa različitim medijima kako bi razvijali alate vještačke inteligencije koji će pisati ili istraživati umjesto novinara, a među njima su i sajt Semafor i tehnološki gigant Microsoft.

S tim u skladu, citat koji je Nikola Tesla jednom prilikom iskazao dosta se ističe u ovoj temi: “Nije mi žao što su mi ukrali patente i zaradili novac, žao mi je što nisu smislili nešto svoje”, prenosi “BenchMark”.

Foto: PrintScreen/YouTube

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakViber dobija funkciju koja će se svidjeti mnogima
Naredni članakNeobični simptomi koji ukazuju na manjak željeza u organizmu