Cilj rezolucije o Srebrenici je nametanje kolektivne krivice srpskom narodu za zločin za koji postoji individualna odgovornost, a njeno usvajanje dodatno bi zakomplikovalo odnose u BiH, ocijenili su gosti našeg Јutarnjeg programa.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja rekao je da niko ne negira da se u Srebrenici dogodio ratni zločin, dodajući da je Haški tribunal dao kvalifikaciju individualne krivice, ali da nema kolektivne krivice koja se sada Srbima pokušava nametnuti.

Šolaja je rekao da bi, ukoliko ova rezolucija bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, sve što se dešava u Gazi moglo biti okvalifikovano kao genocid.

On je istakao da je stavljanjem rezolucije pred Generalnu skupštinu izabran zaobilazan put, jer su tvorci svjesni da bi u Savjetu bezbjednosti naišli na veto Rusije, a potencijalno i Kine.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić kaže da je riječ o bošnjačkom projektu osmišljenom još `90-ih godina.

– Pokušali su u Savjetu bezbjednosti da “proguraju” takvu rezoluciju, ali su naišli na rusko “njet” i sada svjesno zloupotrebljavaju i pokušavaju da bude usvojena u Generalnoj skupštini gdje nema veta, već većina donosi odluke – istakao je Kojić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj 44 slučaja morbila – vakcinacija najbolja prevencija (VIDEO)
Naredni članakTaktička vježba MUP-a Srpske