Nastavnici Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Doboja pokušali su juče da ometaju rad lokalnog parlamenta, sa zahtjevom da se obrate Skupštini, zbog nacionalne netrpeljivosti u toj školi, sa sobom su ponijeli i dnevnike. Da li je nastavno osoblje pomenute škole u ovom slučaju zloupotrijebilo pedagošku dokumentaciju?

Nastavnici  OŠ „Dositej Obradović“ iz Doboja rad u učionici juče su zamijenili okupljanjem ispred Skupštine grada. Interesantno je, da su sa sobom ponijeli i dnevnike, odnosno pedagošku dokumentaciju iskoristili za „obračun“ sa gradonačelnikom. Takvo ponašanje prosvjetnih radnika zabrinulo je i zamjenika predsjednika Gradskog odbora Srpske demokratske stranke u ovom gradu, Danijela Jošića.

Juče smo na sjednici Skupštine grada imali jednu čudnu situaciju.Nastavnici OŠ. „Dositej Obradović“ pojavili su se pred salom u kojoj lokalni parlament zasjeda, sa sobom su imali odjeljenske knjige, tj. dnevnike. Ono što mene brine je to, gdje su djeca bila dok su nastavnici boravili dva, tri sata u holu Skupštine, da li su bila u školi ili puštena kući,  a činjenica je i da se dnevnici, odjeljenske knjige, ne smiju iznositi iz školskih objekata, rekao je Jošić.

Direktor škole Vedran Gligorić tvrdi da iz škole nije iznesena pedagoška dokumentacija, te da su dnevnici sa kojima su se prosvjetari juče naoružali iz 2007. godine. Postavlja se pitanje, kako je moguće da se radi o starim dnevnicima, s obzirom da je arhiva te škole, kao i u većini drugih ustanova, stradala u poplavi 2014. godine?

Škola ima obavezu da čuva dnevnike deset godina, poslije deset godina te dnevnike može da baci, s obzirom da su u školi postojali stari dnevnici, koji su bili u podrumu, nastavnici su uzeli te dnevnike simbolično, pravda se Gligorić.

Na naš upit Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske, da li je dozvoljeno iznošenje pedagoške dokumentacije iz škole, u ovom slučaju dnevnika, u Resornom ministarstva su izbjegli odgovor, okrenuvši priču na drugu temu .

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dobilo primjedbe iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Doboju da u njoj postoje međunacionalni problemi niti je dobilo pritužbe od radnika druge nacionalnosti, kao ni od roditelja čija djeca idu u tu školu. Skupština grada Doboja ima zakonsko pravo da od Ministarstva traži smjenu direktora ove škole i Ministarstvo će takvu inicijativu razmotriti kad je zaprimi-navodi se u saopštenju.

Iako se gradonačelnik nijednom nije obratio nastavnicima te škole, već njenom rukovodiocu Vedranu Gligoriću, u cijelom slučaju nameće se još jedno pitanje, da li se nastavno osoblje okupilo ispred Skupštine da zaštiti svoj ugled ili ugled svog direktora Vedrana Gligorića?


RTV Doboj

Novinar: Bojana Lugonjić

 

Prethodni članakObavještenje za grad Doboj: Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboj poziva na oprez!
Naredni članakNišta od jeftinijih dizelaša u BiH