Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da je zadovoljan radom Predstavništva u odlazećoj godini, da Srpska i Srbija nisu imale nikad bolje odnose na svim nivoima, te za iduću godinu najavio novi projekat “Zavičajni klub”.

Cicović je istakao da se sa dosta argumenata može reći da je skoro identično razumijevanje položaja srpskog naroda i Republike Srpske u BiH kod zvaničnika Srbije i naroda u Srbiji.

Sada kada su Srbija, Srpska i srpski narod u cjelini izloženi velikom pritisku, izazovima i iskušenjima i kad se sve to pojačava i sve otvorenije čini, jasno se, naveo je Cicović, vidi koliko je bilo važno to što su rukovodstva Srpske i Srbije na čelu sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i Srbije Aleksandrom Vučićem na vrijeme insistirali na jedinstvu i sabornosti srpskog naroda.

– Јasno se vidi koliko je važno da zajedno radimo na čuvanju i njegovanju našeg identiteta, naše kulture, tradicije i običaja, našeg srpskog jezika i ćirilice, naše Srpske pravoslavne crkve i svega što nas još povezuje – rekao je Cicović i podsjetio da Srbija i Srpska zajedno slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i njeguju kulturu sjećanja.

NIKADA BOLjI ODNOSI SRBIЈE I SRPSKE U SVIM OBLASTIMA

Sagledavajući rad i djelovanje Predstavništva Republike Srpske u Srbiji 2023. godine, Cicović je naveo da bi bilo neskromno reći da je zadovoljan, ali pošto rad ovog predstavništva drugi vide kao uspješan, može slobodno kazati da nije nezadovoljan.

Opštoj ocjeni da Srbija i Republika Srpska nikad nisu imali bolje odnose nego u posljednjih deset godina teško da bi se, kaže Cicović, moglo šta novo dodati, osim možda naglasiti da su ti odnosi takvi na svim nivoima i u svim oblastima.

– Onoj narodnoj da “ništa nije tako dobro da ne bi moglo biti još bolje” moj odgovor je da i u Republici Srpskoj i u Srbiji postoje i dobra volja i velike mogućnosti da se sve što je urađeno višestruko unaprijedi – istakao je Cicović.

On je podsjetio da je početkom avgusta u Banjaluci održana zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske s akcentom na realizaciju projekata u sferi energetike i saobraćajne infrastrukture, a potpisan je i Memorandum o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Gradini i Beogradu.

– Smatram potrebnim da istaknem i činjenicu da u ukupnim odnosima Srpske i Srbije lijepo mjesto imaju i odnosi srpskog naroda sa dvije strane Drine, odnosno otvoreno razumijevanje potreba i mogućnosti, kao i saradnje kroz bratimljenja gradova i opština u Srpskoj i Srbiji – naveo je Cicović.

Istakao je da su manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, ali i “Dani Srbije u Srpskoj” pokazali te odnose u najboljem svijetlu i da vjeruje da će tako biti i ubuduće.

Predstavništvo je, kaže Cicović, ove godine nastavilo da sprovodi planirane aktivnosti u oblasti institucionalne, privredne i ekonomske, naučno-tehničke, prosvjetne, kulturne, sportske i informativne saradnje i u oblasti zdravstva, socijalne i boračko-invalidske zaštite.

– Ponosni smo na sve naše programe koji su postali tradicionalni, svečani prijem povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i 28. februara, dana kada je proglašen prvi Ustav Republike Srpske, kada okupimo ugledne zvanice na čelu sa najvišim predstavnicima vlasti Srpske i Srbije i Srpske pravoslavne crkve i svaki put iznova istaknemo koliko nam je važno naše jedinstvo i sabornost i koliko je važno da zajedno Srpska i Srbija idu naprijed – rekao je Cicović u intervjuu za Srnu.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, naglasio je Cicović, postala je najveća tradicionalna manifestacija kojom Predstavništvo Republike Srpske u sedam dana građanima Srbije sveobuhvatno predstavlja Republiku Srpsku kroz različite programe iz oblasti kulture, umjetnosti i stvaralaštva, nauke, prosvjete, privrede i drugo.

– Svake godine podizali smo ovu manifestaciju na još viši nivo i širili kako broj gradova i opština u kojima je realizovana, tako i broj realizovanih programa – rekao je on.

Cicović je napomenuo da je u ovoj godini manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” realizovana jedanaesti put u 11 gradova sa učesnicima iz svih dijelova Republike Srpske.

Kada je riječ o projektu “Skeniranja opština i gradova u Republici Srpskoj”, koji Predstavništvo realizuje u saradnji sa portalom “eKapija”, Cicović je naveo da se ovim projektom skenira stanje u opštinama i gradovima u Srpskoj sa svih aspekata – privrednih, kulturnih, turističkih i svih drugih koji će na najbolji način predstaviti potencijale i mogućnosti za saradnju.

On je rekao da su počeli u Trebinju, a nastavili sa Sokocem, Gradiškom, Petrovom, Milićima, Zvornikom, Laktašima, Јezerom, Vlasenicom, Novim Gradom i Prijedorom.

– Svake godine, pa i ove, organizovali smo nastupe privrednika iz Republike Srpske na beogradskim i novosadskim sajmovima, organizovali smo i pojedinačne promocije turističkih i privrednih potencijala Republike Srpske – istakao je Cicović.

Dodao je da je Predstavništvo i ove godine organizovalo tematske skupove na aktuelne teme koje se tiču političkog, društvenog, ekonomskog, kulturnog i vjerskog života Republike Srpske/BiH, na kojima su učestvovali univerzitetski profesori, naučni istraživači, analitičari, kulturni i javni radnici iz Srpske i Srbije.

– Posebno smo ponosni na organizovan nastup izdavača i autora iz Republike Srpske na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga sa jedinstvenim književnim programom na štandu Republike Srpske i na zavičajne susrete tradicionalnih narodnih umotvorina i igara kao jedinstvenom mostu prema mjestima u Republici Srpskoj u privrednom i kulturnom smislu – rekao je Cicović.

IDUĆE GODINE POČINjE PROЈEKAT “ZAVIČAЈNI KLUB”

Ono na čemu će Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji biti angražovano i u narednoj godini, kaže Cicović, jeste realizacija svih ovih projekata sa posebnim akcentom na saradnju privrednih subjekata Srbije i Srpske i podsticanje proizvođača i investitora iz Srbije za ulaganja u Republiku Srpsku.

– To naravno ne znači da će ostale oblasti biti zapostavljene. Naprotiv, saradnja u oblasti prosvjete, nauke, kulture i umjetnosti je uvijek bila najvidljivija i za dobre odnose i razumijevanje srpskog naroda Srbije i Srpske najdjelotvornija – naglasio je Cicović.

On je naveo da će Predstavništvo naredne godine pokrenuti i novi projekat “Zavičajni klub” sa ciljem da u realizaciju svojih projekata i aktivnosti, koje su u funkciji predstavljanja Republike Srpske i jačanja saradnje između Srpske i Srbije, uključi što više sunarodnika iz Srbije i regiona.

– Ovim projektom želimo da identifikujemo i uključimo, ne samo ljude koji imaju direktno porijeklo iz Republike Srpske ili su rodbinskim vezama povezani sa Republikom Srpskom, a žive i rade u Srbiji i regionu, nego i druge koji žele učestvovati u relizaciji naših projekata i žele doprinijeti razvoju i napretku Republike Srpske i svesrpskom jedinstvu i sabornosti – istakao je Cicović.

Takođe ovim projektom, dodao je on, Predstavništvo želi identifikovati znanja, vještine, interesovanja, potrebe i probleme kako bi se unaprijedila saradnja i dao doprinos promociji i razvoju Republike Srpske.

Cicović napominje da će mapiranje i identifikovanje ljudskih potencijala u Srbiji biti sprovedeno kroz formu dobrovoljne registracije popunjavanjem upitnika, koji će biti dostupan na sajtu Predstavništva, a koji će u januaru 2024. godine biti pokrenut u novom redizajniranom formatu.

– Predstavništvo će nastojati da u narednoj godini proširi svoje djelovanje i inicira uspostavljanje saradnje i realizovanje novih projekata i aktivnosti za koje u toku godine procijenimo da su značajni, a nisu obuhvaćeni našim programom i planom rada – rekao je Cicović.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakKusturić: Upućena inicijativa za povrat PDV-a na lijekove – očekujemo procjenu Savjeta ministara i UIO
Naredni članakЈanjić: Odluka Mostara o latiničnim nazivima je skandalozna i nezakonita