Emocionalna inteligencija je sposobnost prepoznavanja i upravljanja vlastitim emocijama, ali i emocijama drugih. Djeca s visokom emocionalnom inteligencijom postižu bolje ocjene, duže ostaju u sistemu obrazovanja te donose zdravije odluke.

Emocionalna inteligencija je vještina koju svako dijete može savladati. Većina stručnjaka vjeruje da je poučavanje djece da budu svjesni svojih emocija prvi korak. Ipak, razvijanje svijesti o tuđim emocijama ponekad djeluje brže i učinkovitije na razvoj emocionalne inteligencije, kako kod djece, tako i kod odraslih.

Ovo su znaci koji ukazuju da su djeca emocionalno inteligentna.

1. Razvijaju vještine uočavanja emocija

Djeci možete pokazivati fotografije na kojima su portreti ljudi s različitim izrazima lica. Djeca moraju imenovati emocije likova, a za svaki odgovor dodijelite im bod, nezavisno od toga je li tačan. Bitno je da dijete uoči emociju.

2. Razumiju promjene raspoloženja

Svako od nas može se jednog trenutka smijati, a drugog plakati. Emocionalno inteligentna djeca znaju prepoznati emocije i razumiju da svako ponekad prolazi kroz njih.

3. Mogu označiti svoje emocije

Zamolite dijete da izrazom lica pokuša pokazati kako se osjeća, a vi pogađajte. Neka klimne kada pogodite, a ispravi vas kada pogriješite. Poenta je naučiti dijete prepoznati i pokazati određene emocije.

4. Oponašaju kako se vi nosite sa svojim emocijama

Kad god vam padne na pamet, zamolite dijete da pokuša prepoznati kako se osjećate. Kroz 30 dana mogli biste vidjeti izvanredan napredak u djetetovoj emocionalnoj inteligenciji, piše YourTango, prenosi Index.hr.

Foto: Allan Mas/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakTri vrste voća i povrća koje će sniziti holesterol
Naredni članakPaljenje mirisnih sveća povećava rizik od ovih zdravstvenih problema