Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da Ustavni sud BiH nema pravni legalitet, niti legitimitet za donošenje odluka, pa ni odluke o Krivičnom zakoniku Srpske, jer u radu ove institucije ne učestvuje nijedan sudija izabran od Narodne skupštine Srpske, kako je to Ustavom BiH predviđeno.

– Ministarstvo pravde Srpske duži period ukazuje na potrebu za donošenjem zakona kojim će biti uređena organizacija i nadležnost Ustavnog suda BiH, te posebno postupak razrješenja stranih sudija koji protivno praksama svih demokratski uređenih zemalja ovu funkciju obavljaju od nastanka suda – rekao je Bukejlović.

On je napomenuo da je BiH jedina zemlja u Evropi u čijem radu Ustavnog suda BiH učestvuju državljani drugih država.

– Narodna skupština Republike Srpske je, zbog neustavne izmjene pravila Ustavnog suda BiH iz juna 2023. godine, bila primorana da donese Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH kojim je propisano da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, a do donošenja zakona odluke ovoga suda neće se ni objavljivati na teritoriji Srpske – podsjetio je Bukejlović za Srnu.

On je naveo da je uređivanje oblasti krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine koja je u skladu sa ovlaštenjima datim Ustavom Srpske uredila sistem krivičnog zakonodavstva, pa i pitanje krivičnih djela protiv časti i ugleda, sve u skladu sa postojećim evropskim standardima i praksama u ovoj oblasti.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za četvrtak, 18. januar, plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakTužilaštvo traži produženje pritvora Debevcu i Mehmedagiću za još dva mjeseca
Naredni članakVRIJEME: Sutra hladno, u drugom dijelu dana više sunčanih intervala