Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da se Prijedlogom porodičnog zakona znatno unapređuje zaštita prava i interesa djeteta, preciznije uređuju imovinski odnosi supružnika, uvodi institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja.

Obrazlažući ovaj akt poslanicima u Skupštini, Bukejlović je rekao da se navedeni zakon posebno unapređuje u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja.

“Preciznije su uređeni imovinski odnosi bračnih supružnika, a posebnu novinu predstavlja uvođenje instituta porodičnog doma, koji uživa poseban pravni režim u slučaju prestanka braka ili zajednice života roditelja maloljetnog djeteta”, rekao je Bukejlović navodeći je zakon sistemski i cjelovit.

On je dodao da je ovim aktom redefinisan i institut usvojenja sa ciljem da se unaprijedi i precizira ocjena podobnosti lica koja žele da usvoje tuđe dijete, odnosno djeteta za usvajanje, kao i da proces usvojenja bude efikasan u pogledu zaštite interesa djeteta bez roditeljskog staranja.

Bukejlović je rekao da ovim aktom prošireno polje pravnih dejstava koja se priznaju za vanbračnu zajednicu.

“Preciznije, korigovan je minimalan iznos za izdržavanje djece u smislu da se ono određuje u fiksnom novčanom iznosu, ali da iznos izdržavanja određen u skladu sa odredbama ovog zakona ne može biti manji od 15 odsto od prosječne neto plate u Srpskoj za svako izdržavano lice, niti veći od 50 odsto od ukupnih mjesečnih prihoda davaoca izdržavanja za sva lica koja traže izdržavanje”, rekao je Bukejlović.

Osim pomenutog uvođenja novog instituta “Pravo na porodični dom”, upravljanja i raspolaganja njime s ciljem najbolje zaštite i interesa djeteta, preciznije je definisana imovina bračnih supružnika, na način da imovina koju bračni supružnik ima u času zaključenja braka ostaje njegova posebna imovina.

“Imovina koju bračni supružnik nakon zaključenja braka stekne diobom zajedničke imovine, poklonom /uključujući miraz/, nasljeđem, ili besteretnim pravnim poslom predstavlja njegovu posebnu imovinu”, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Foto: Twitter

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: U Domu zdravlja dostupne nove specijalističke zdravstvene usluge (VIDEO)
Naredni članakPreminuo Slobodan Stanković