Predstojeća posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ruskoj Federaciji je veoma značajna jer je riječ o velikoj sili i diplomatskom savezniku Srpske, ocijenio je za Srnu ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

On je ukazao da se zbog stava zvaničnika Srpske BiH nije pridružila zemljama koje su uvele sankcije Moskvi, iako je to bila želja bošnjačkih političkih predstavnika.

– Da to nije tako, ne biste imali sastanak predsjednika Putina i predsjednika Dodika. Republika Srpska je spriječila uvođenje sankcija, iako je političko Sarajevo pokušalo to da uradi nekoliko puta. Dok je BiH zajednica u kojoj Srpska i predstavnici srpskog naroda u zajedničkim institucijama donose odluke, sankcije prema Ruskoj Federaciji nikada neće biti uvedene – naglasio je Budimir, koji je i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci.

Govoreći o saradnji na međunarodnom nivou, Budimir je rekao da je Ruska Federacija saveznik Republike Srpske, što se ogleda kroz podršku u brojnim organizacijama i institucijama, prvenstveno UN, odnosno Savjetu bezbjednosti.

– Od Ruske Federacije očekujemo nastavak podrške u međunarodnim organizacijama. Najvažnija je podrška u UN gdje je Rusija pokazala dosljedani konstruktivan stav – istakao je Budimir.

On je dodao da je saradnja sa Ruskom Federacijom i dalje intenzivna, iako je ugrožena od početka specijalne vojne operacije.

– U budućnosti će svijet koji dobija uveliko multipolarne obrise, biti takav da će Ruska Federacija biti ona koja će odlučivati o važnim pitanjima i na Balkanu, ali i o pitanjima od srpskog nacionalnog značaja – rekao je Budimir.

On je ukazao da su pojedinci iz Federacije BiH već osudili posjetu predsjednika Srpske Ruskoj Federaciji, te da s tim u vezi neko treba da im održi lekciju o tome šta je to suverenost.

– Dodik je jednom od posjeta obezbijedio nesmetano snabdijevanje Sarajeva gasom. Niko se nije zahvalio za to što je cijena gasa ostala ista, kao u svim prijateljskim državama sa kojima Rusija sarađuje i snabdijeva ih gasom – rekao je Budimir.

Predsjednik Srpske će, osim Ruske Federacije, posjetiti i Bjelorusiju gdje je, kako kaže Budimir, planiran čitav niz aktivnosti i potpisivanje sporazuma, posebno u oblasti medicine i dijelu koji se odnosi na transplantaciju organa.

– Bjelorusija je jedan od lidera u Evropi kada je riječ o transplantaciji. To je država koja ima organizovan medicinski sistem. Razgovoraće se i o saradnji u oblasti poljoprivrede i šumarstva – naveo je Budimir.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će krajem ovog i počektom narednog mjeseca boraviti u Bjelorusiji, Rusiji i Turskoj gdje će razgovarati sa brojnim zvaničnicima i predstavnicima privrednog sektora.

Foto: twitter.com/mnrvoid_rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska slavi Dan državnosti Srbije – mi smo jedan narod
Naredni članakVišković: Na Sretenje u Orašcu zapaljena iskra slobode