Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je za da treba pozdraviti otvaranje pregovora BiH sa EU, ali da bez datuma ta odluka ne znači previše, te da Srpska mora da insistira na odlasku lažnog visokog predstavnika i stranih sudija, što je u skladu sa direktivama iz Brisela.

– Treba biti vrlo oprezan. Da li će lažni Šmit ostati u BiH, da li će nastaviti da uzurpira vlast u BiH, da li Republika Srpska treba da trpi njegov teror? To sada treba da vidimo od Brisela nakon otvaranja pregovora – istakao je Budimir.

On je rekao da jedini uslov u pregovaračkom procesu mora biti dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma i da zbog toga Srpska treba biti oprezna.

“Dejton je kompatibilan sa tim procesom. Mi ne smijemo odustati ni od jednog slova ovog sporazuma”, naglašava Budimir.

On je naveo da je odluka iz Brisela za BiH očekivana, jer je postojala potreba da se opravda status Moldavije i Ukrajine koje su prije BiH dobile status pregovarača.

– Integracija u EU ne može biti politizacija. Toga će biti ako se ne bude radilo na strateškim principima, a to su prije svega zakoni o Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH. Nema evropskih intergacija ako strane sudije ostanu u BiH – rekao je Budimir za Srnu.

On je ukazao da to nije samo stav Republike Srpske već i evropskih institucija, dodajući da je riječ o ispunjavanju uslova u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

– Mi ćemo vrlo brzo vidjeti iskrenost Brisela. Ako lažni visoki predstavnik ostane i nastavi sa ovim svojim nametanjem, korišćenjem lažnih bonskih ovlašćenja, mi ćemo ponovo biti u situaciji koja ne znači ništa – zaključio je Budimir.

Evropski savjet sinoć je u Briselu donio odluku da otvori pristupne pregovore sa BiH nakon preporuke Evropske komisije.

Datum početka pregovora nije objavljen.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKovačević: Za Šmita nema mjesta ovdje, samo destabilizuje BiH (VIDEO)
Naredni članakUstavni sud BiH najavio nastavak rada u plenarnom sazivu