Drina nije granica, ona je istorijski kičma srpskog narodarekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Rezolucija o Srebrenici je bila pokušaj stigmatizacije srpskog naroda u cjelini. Beograd i Banjaluka su nakon toga počeli još jače da diplomatski rade. Ovdje smo imali jednu ispolitizovanu situaciju, u kojoj nije bilo proste većine, jer takve teme jednostavno zahtjevaju koncezus, a njega po pitanju Srebrenice nije bilo – naglasio je Budimir.

On naglašava da je usvajanje rezolucijue o Srebrenici imalo je za cilj da stvori dodatni pritisak na Republiku Srpsku.

– Važno je reći da bez obzira što rezolucija nije obavezujuća, da se prema Srpskoj djeluje represivnije, imate primjer suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, pa Ustavni suzd BiH koji je sve samo nije ustavni, i to bi svaki dan slabilo poziciju Srpske. Zapad ne želi da čuje istinu. Njih ne interesuje činjenica da je Naser Orić sa svojim koljačima ubio nekoliko hiljada Srba, najviše žena i djece. Živimo u itorijskom revizionizmu. Kristijan Šmit položi cvijeće na grob vojnika Vermahta, i onda dođe na Kozaru. Zar to nije ironija – naglasio je Budimir.

Budimir ističe da je pred nama  neprestana borba u kojoj moramo da se potvrđujemo.

– Svijet je u velikoj dinamcii promjena i mi u tim promjenama moramo da zadržimo svoj status, kako bi dočekali bolju poziciju. Upravo zbog toga imamo velike napade na srpski narod u cjelini.  Sarajevu smeta sve što je srpsko, pa i 400 kulturnoumjetničkih društava u kojima su većinom bila djeca. Srpski narod mora ujedinjeno politički da djeluje. Poruka sa sabora je da mi ništa ne radimo protiv nekog drugog naroda – dodao je Budimir.

Foto: x.com/mnrvoid_rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakNapravite ovaj rastvor i oporavite biljke za jedan dan
Naredni članakDžatras: Bez veće promjene politike prema Srpskoj i Balkanu nakon izbora