Boračka organizacija Republike Srpske poziva građane da danas u 17.00 časova prisluživanjem svijeća na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci odaju počast poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Iz BORS-a je saopšteno da će se na ovaj način izraziti protest i nezadovoljstvo rezolucijom o Srebrenici koja će danas biti na dnevnom redu sjednice Generalne skupštine UN.

Širom lokalnih zajednica istaknute su srpske trobojke, čime se simbolično iskazuje protivljenje namjeri usvajanja sporne rezolucije.

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a čiji su predlagači Njemačka i Ruanda.

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao “genocid” će predstaviti stalni predstavnik Njemačke u UN Antje Lenderce, a sjednici će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.

Prije devet godina Rusija je uložila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBrnabić razgovarala sa Stevandićem i poručila da će se srpski narod držati zajedno
Naredni članakVišković: Vlada će sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju