Njemačka savezna administracija za motorna vozila KBA je otkrila ilegalne uređaje za smanjenje efikasnosti čišćenja izduvnih gasova u nekim dizelskim automobilima BMW-a, javlja njemačka agencija “DPA”. Kako se navodi iz kompanije, to bi trebalo da budu automobili proizvedeni između 2010. i 2014. godine.

Prema procjenama BMW-a, otkriće njemačkog regulatora utiče na oko 33.000 primjeraka modela X3 samo u Njemačkoj.

Kažu da postoji između 100.000 i 150.000 takvih automobila širom Evrope.

Prema “KBA”, BMW sarađuje s nadležnim tijelima i već je dostavio niz mjera za ažuriranje hardvera i softvera.

Recirkulacija izduvnih gasova je smanjena u vozilima s ugrađenom ilegalnom tehnologijom kada je klima uređaj uključen, objasnio je “KBA”. Osim toga, redukcija djeluje i kada su spoljašnje temperature u granicama normalnog rada vozila, što znači da su prema presudama Suda EU nedozvoljene, ističu iz “KBA”.

BMW navodi da razmatra svoje mogućnosti. Prema kompaniji, upravljačka jedinica motora koja se koristi za čišćenje izduvnih gasova udovoljava zakonskim zahtjevima.

“Ipak, kompanija prepoznaje potencijalni problem s izdržljivošću pojedinih komponenti sistema za čišćenje izduvnih gasova u hardveru dotičnog modela vozila”, navode iz BMW-a.

Prema presudama Suda EU ponovo se raspravlja o zahtjevima za dizelska vozila, saopštila je kompanija, ističući da se neki standardi sada primjenjuju retroaktivno na tehnologije stare do 15 godina, prenosi “DPA”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakMarković: Slučajevi femicida u porastu; Usvojiti zakon i kazniti počinioce (VIDEO)
Naredni članakChatGPT šalje korisnicima uznemirujuće poruke