​Već neko vrijeme, BMW se priprema za ozbiljan ulazak u svijet električnih automobila sa Neue Klasse platformom.

Dio toga će biti i sportski automobili, a sad je poznato i šta će ih pokretati. BMW je dugo radio na sistemu sa četiri motora, i očekuje se da će objaviti svoju prvu sportsku limuzinu 2026. ili 2027. godine.

Prodavaće se paralelno sa modelom M3 koji, naravno, ima benzinski motor. Ovaj model možemo nazvati i električnim M3, mada će biti na drugoj platformi. Šef M odsjeka Frank van Mel je rekao da će električni pogonski sistem ići čak do 1.341 KS (1.000 kW).

On je istakao da će novi električni sportista “pobijediti sve što ste ikada vidjeli”, jer BMW razvija sopstvene električne motore.

Predviđa se da će nova električna sportska limuzina biti automobil sa najbržim ubrzanjem u istoriji te marke, i da će joj do 100 km/h trebati manje od 3 sekunde. Električni motori bi mogli biti hlađeni vodom i uljem, a arhitektura od 800V omogućiće ultrabrzo DC punjenje.

Van Mel je takođe otkrio da će baterije sportskog modela imati drugačiju hemiju od ostalih modela Neue Klasse, kao i poboljšani sistem hlađenja.

Proizvođač automobila osmislio je sistem koji može da kontroliše šasiju automobila i precizno reguliše obrtni momenat na svakom točku, poboljšavajući dinamiku automobila i “čineći da se osjećate kao Alisa u zemlji čuda”, prenosi “b92“.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPrijavljivanje za upis na prvu godinu studija Univerziteta u Banjaluci
Naredni članakVivo X200 Pro će prvi u svijetu dobiti MediaTekov Dimensity 9400 procesor