BiH je uplaćeno 1. 324. 533 dolara od zajedničke prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ u Njujorku, što je u skladu sa pripadajućim procentom od 15 odsto prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Adnan Hadžikapetanović obavijestio je da je završen postupak prodaje rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenija u Njujorku po cijeni od 12.100.000 dolara.

Ovlašteni predstavnici zemalja sukcesora pregovore sa kupcem vodili su posredstvom međunarodne agencije za posredovanje u prodaji nekretnina “Daglas Eliman” Njujork.

Kupoprodajni ugovor potpisali su u Njujorku 31. maja ovlašteni diplomatski predstavnici zemalja sukcesora. U procesu kupoprodaje kupac je preuzeo i izvršio plaćanje svih finansijskih obaveza nastalih prilikom prometa nekretnine, koje inače snosi prodavac.

Za države sukcesore ovo je prva zajednička prodaja koja je uspješno završena s obzirom na kratak rok uslovljen od strane kupca, kao i brojne aktivnosti koje su podrazumijevale saglasnost Odbora stanara zgrade, nadležnih organa SAD za prodaju imovine i prenos vlasništva, ali i pojedinačne zakonske procedure svih zemalja sukcesora.

Rezidencijalni stan nije koristila nijedna država nasljednica bivše SFRJ od 1992. godine, kada ga je napustio posljednji stalni predstavnik bivše SFRJ pri UN.

Proteklih 26 godina Srbija je plaćala neophodne troškove tekućeg održavanja kako bi se stan zadržao u posjedu država sukcesora bivše SFRJ. Ovi troškovi će biti isplaćeni iz sredstava stečenih prodajom stana, od čega će udio BiH biti 15 odsto od ukupnog uplaćenog iznosa.

Sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje će biti usmjerena, kroz projekte posebnih namjena, na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH na lokacijama gdje Ministarstvo inostranih poslova BiH izdvaja značajna novčana sredstva za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu.

Zajednički komitet za provođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ nastaviće aktivnosti na okončanju već započetog postupka prodaje imovine u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju.

(Srna)

Prethodni članakPare posvađale akciznu koaliciju
Naredni članakPacijent u dobojskoj bolnici prijavljen zbog polnog uznemiravanja