Prema najnovijem izvještaju Trading Economics, Bosna i Hercegovina je, sa stopom nezaposlenosti od 38,68 posto, lider u Evropi, dok na svjetskoj rang listi zauzima visoko drugo mjesto, odmah iza Konga čija stopa nezaposlenosti iznosi 46,10 posto.

Ova stranica mjeri ekonomske parametre u zemljama širom svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije itd, i rangira države po svim parametrima.

Još poraznije je što smo od avgusta nazadovali za dva mjesta. Naime tada je BiH bila pozicionirana na četvrtom mjestu, iza  Džibutija, Konga  i Kenije.

Na stranici takođe stoji da je u desetogodišnjem periodu od 2007. do 2017. godine stopa nezaposlenosti u našoj zemlji bilježi visoke procente. Najveća stopa  zabilježena je u februaru  2013. godine, 46.10 posto, a najniža u novembru 2017. godine 38.65 posto.

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Slovenija sa stopom nezaposlenosti od 9.00 posto.

Inače, treba pojasniti da postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbir osoba prijavljenih na biro za nezaposlene, i vjerovatno je  taj način računanja vjerovatno ovdje korišten.

Drugi način je takozvana anketa radne snage koja uzima u obzir da jedan broj ljudi koji su prijavljeni na biro ipak rade. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezposlenost u BiH znatno je manja.

Ali ni to nam nije za neku utjehu obzirom da istraživanja kako međunarodnih organizacija, tako i domaćih, pokazuju i više nego alarmantnu situaciju. Navedimo samo istraživanje koje je proveo Savjet omladinskih organizacija Banjaluka kako bi se pokazalo kakva je to omladinska politika u gradu na Vrbasu.

Tako samo u Banjaluci više od 60 posto mladih nema apsolutno nikakva primanja, i nikada do sada nisu bili zaposleni! Ni oni koji su uspjeli doći do posla nisu u puno boljoj situaciji: primanja manja od  100 maraka mjesečno ima 28 posto mladih Banjalučana, preko 100 maraka  mjesečno prima njih 20,92 posto, dok preko 400 maraka mjesečno ima 19,62 posto ispitanika. Preko 600 maraka zarađuje  15,11 posto mladih, dok najveća primanja preko 800 maraka ima njih 6,51 posto, a preko 1000 maraka mjesečno 9,21 posto mladih.

Ekonomski analitičar Armin Avdić kaže da su ovi podaci ponajbolja slika socijalnog stanja u BiH.

“Nezaposlenost je posljedica sveukupne ekonomske politike i sistema. Političari moraju hitno napustiti svoja beskorisna politikanstva i početi se baviti unprjeđenjem ekonomskih prilika stanovništva. Ako se brzo ne osvijeste u tome, ovo će ostati prazni prostori u kojima neće niko normalan htjeti živjeti, zato što sada ima alternativu – da ode vani”.

Izvor: Buka

Prethodni članakDanas pretežno oblačno, naveče snijeg i kiša
Naredni članakNema saznanja o ubistvu Ivanovića