BiH i Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara su danas ispunili još jednu od obaveza na evropskom putu započinjanjem pregovora o Sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu.

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa FRONTEKS-om, sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa, prisustvovao je ministar bezbjednosti u Savjetumu Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EVROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski bezbjednosni prostor.

– Danas ćemo početi proces koji neće za BiH značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske bezbjednosti. Želim posebno istaći da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organizovanog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te povećanje bezbjednosti za građane BiH. FRONTEKS će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropustljivost za bezbjednosne prijetnje i organizovani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta – rekao je Nešić.

Dodao je da je FRONTEKS potvrda da je BiH komplikovana država samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je itekako funkcionalna i moguća u svojim Ustavnim okvirima i okvirima Dejtonskog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.

Nešić je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu i ovaj posao kraju, čime bi BiH prestala biti jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema saradnju sa FRONTEKS-om.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi je podsjetio da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EVROPOL-om, a da su pred nama pregovori i o saradnji sa FRONTEKS-om.

Naglasio je da u sitauaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik sa ambasadorom Norveške: Srpska posvećena evropskom putu
Naredni članakDOBOJ: Na putu Doboj-Tuzla u funkciji jedna saobraćajna traka