Postoje određene informacije iz američke Ambasade u BiH da se na predsjednika Republke Srpske Milorada Dodika sprema atentat, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić koja kaže da obavještajne agencije provjeravaju ove informacije.

Iz američke Abasade tvrde da to nije tačno i da su ovo neutemeljeni navodi.

Zvaničnici Srpske i stručnjaci za bezbjednost poručuju da ove informacije treba shvatiti ozbiljno,ako se u obzir uzmu svakodnevne prijetnje Republici Srpskoj, njenim građanima i rukovodstvu putem medija i društvenih mreža.

Da li se sprema atentat na predsjednika Srpske Milorada Dodika? Takve informacije postoje, tvrdi Vulićeva.

– Postoje određene informacije iz kruga američke Ambasade da se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku sprema atentat. Obavještajci sigurno rade na provjeri svih tih informacija – rekla je Sanja Vulić.

Kaže da atak na imovinu i pokušaj da se Srpskoj oduzmu prirodna bogatstva i preknjiže na BiH jedan je od razloga zašto kolektivni Zapad želi da na ovaj ili onaj način skloni predsjednika Dodika sa političke scene. Dodik ove informacije nije komentarisao.Smatra da sve kada je riječ o bezbjednosti treba da rade nadležni organi.

Neka organi rade svoj posao – kratko je poručio Dodik.

Iz Ambasde Sjedinjenih Država u BiH tvrde da su navodi Vulićeve o atentatu na predsjednika Dodika, kako kaže apsurdni, potpuno neutemeljeni i neodgovorni. Ipak, ako pogledamo pisanja i komentare po pojedinim portalima,a najsvježiji napadi su upravo na Sanju Vulić vidi se da su neki izgubili razum, ističe premijer Radovan Višković. Zato kaže ne bi bilo iznenađenje da iz ovakve mržnje neko posegne za oružjem.

– Ne bi me iznenadilo da neko posegne za oružjem i ugrozi život određenog zvaničnika Republike Srpske. Smatram da je većina zvaničnika Srpske ugrožena, na prvom mjestu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik – istakao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

I posječeno drveće ispred Suda BiH može da navede na zaključak da se u Sarajevu ne dešava ništa slučajno, kaže ministar Staša Košarac. Rekao je da Dodik afirmiše Srpsku i njene vrijednosti, apeluje na mir, bezbjednost i teži ustavnoj BiH a nekome je to razlog da mu crta metu na čelu.

– Možemo reći da napade na predsjednika i političku represiju vrši američka administracija. I to je dodatno pojačano dolaskom pomoćnika državnog sekretara SAD DŽejmsa O’Brajana – istakao je Košarac.

Odakle su dolazile prijetnje pred ovosedmično ročište u slučaju protiv predsjednika Dodika, podsjećaju stručnjaci za bezbjednost. Ali smatraju da osobe koje u javnost izlaze sa takvim istupima često su samo maska za neke mnogo ozbiljnije i radikalnije poteze.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske u kontinuitetu, duži vremenski period, preduzima niz mjera i radnji na zaštiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čime garantuje njegovu bezbjednost, kaže ministar Siniša Karan.

Prijetnje su konstantne,ali svakoj informaciji se pristupa sa jednakom ozbiljnošću. I ministar bezbjednosti U Savjetu ministara Nenad Nešić tvrdi da do njih dolaze različite inofrmacije koje ne želi da potvrdi, ali ni da demantuje. Ministarstvo koje vodi preduzima sve mjere da otkloni prijetnje po svakog građanina posebno po presjednika Srpske.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članak“Prestanak miješanja u unutrašnje stvari u BiH biće pobjeda za sve”
Naredni članakCvijanović-Pirc Musar: Zahvalnost Sloveniji na podršci evropskom putu BiH (VIDEO)