Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije danas postigla saglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o Agenciji za visoko obrazovanje Republike Srpske; broj: 02/1-021-276/24 od 14. marta 2024. godine.

– Budući da nije došlo do usaglašavanja, Zakon je upućen Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na odlučivanje. Dvije trećina Kluba bošnjačkog naroda ili pet od osam delegata pokrenulo je vitalni nacionalni interes kada je riječ o Zakonu o Agenciji za visoko obrazovanje Republike Srpske – saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić na sjednici je rekla da je do sada podneseno 195 zahtjeva za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, a da je samo u devet slučajeva Ustavni sud Republike Srpske i Ustavni sud BiH procijenio da postoji osnov za to.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu; Situacija će se dramatično promijeniti nakon 2. maja
Naredni članakDodik: Rusija neće podržati rezoluciju o Srebrenici