Vijesti

Besplatnim pregledima otrkiveno jedanaest slučajeva sa glaukomom u Domu zdravlja Doboj

Booking.com

Povodom Svjetske nedjelje glaukoma koja se obilježava od 10.do 16. marta 2019. godine JZU Dom zdravlja Doboj je organizovao akciju besplatnog mjerenja očnog pritiska i skrininga na glaukom. Tokom tog perioda u dobojski Dom zdravlja se  javilo ukupno 286 pacijenata, od čega je 187 bilo žena, a 99 muškaraca.

“Povišene vrijednosti očnog pritiska i sumnja na glaukom su nađeni kod 11 pacijenata, dok je 16 pacijenata već imalo postavljenu dijagnozu ove bolesti. Pozitivna porodična anamneza kao faktor rizika je bila prisutna kod 11 osoba što je svakako bila prilika da se takvim pacijentima ukaže na značaj redovnih oftalmoloških pregleda jednom godišnje”, saopštila je dr Tanja Ješić Petrović, specijalista oftalmolog.

Iz zdravstene ustanove , koja godinama unazad besplatnim pregledima obilježava Svjetsku nedjelju glaukoma, ističu da je od ukupnog broja ( 286 ), 59 pacijenata  imalo dijagnozu šećerne bolesti što se smatra jednim od riziko faktora za pojavu glaukoma i takvim pacijentima su sugerisani obavezni oftalmološki pregledi jednom unutar godinu dana.

Iz Doma zdravlja Doboj su najavili da će ovu i slične aktivnosti  nastaviti kontinuirano da sprovode tokom čitave kalendarske godine.

Cilj ovakvih aktivnosti je podizanje svijesti građanja o ovom oboljenju i pružanje mogućnosti da se kroz organizovane konsultacije sa specijalistima oftalmologije građani upoznaju sa riziko faktorima, simptomima i mjerama koje mogu preduzeti da se ova bolest otkrije na vrijeme.


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close