Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić održali su danas u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija iz oblasti bezbjednosti IKT sistema i predsjednicima aktiva direktora zdravstvenih ustanova, u cilju predstavljanja trenutnog stanja funkcionalnosti Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema i preduzetih aktivnosti nakon međunarodnog hakerskog napada na jedan njegov dio.

Tim Fonda zdravstvenog osiguranja je izložio genezu problema, preduzete mjere zaštite i plan oporavka sistema. Kako su izložili, drugi informacioni sistemi koji se nalaze u Fondu zdravstvenog osiguranja nisu bili meta napada, kao ni ostali sistemi koji su u upotrebi u zdravstvenom sektoru.

Zaključeno je da nisu ugrožene funkcije od značaja za kontinuitet rada sistema, kao i da je izvršena efektna prevencija negativnog uticaja na druge sisteme u FZO. Ocjena stručnjaka iz oblasti sajber bezbjednosti je da je IZIS zaštićen najboljim tehnološkim rješenjima koja se mogu naći na tržištu.

– S obzirom na to da je IZIS implementiran u sve nivoe zdravstvene zaštite, predložena je dinamika funkcionalnog puštanja u rad po institucijama zdravstvenog sistema, a u skladu sa propisanim procedurama za reagovanje u vanrednim situacijama i obezbjeđenje kontinuiteta poslovanja – saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja je istaknuto da je baza podataka IZIS-a sačuvana, ali će Fond zajedno sa održavaocima sistema postepeno “podizati” dijelove sistema, kako bi bili sigurni da neće doći do dodatnih problema. Iz Fonda očekuju da će u narednih 15-ak dana biti završene sve preporučene dodatne provjere i sistem potpuno pušten u funkciju.

Tokom sastanka je konstatovano i da je najvažnije da pacijenti što manje trpe zbog posljedica ovog napada i da su zajednički preduzeti svi koraci da se u skladu sa instrukcijama Fonda u zdravstvenim ustanovama u kontinuitetu pruža zdravstvena zaštita. Kako je istaknuto, zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove osposobljeni su da prevazilaze trenutne probleme i odgovorno obavljaju svoj posao u svim izazovnim situacijama, uključujući i ovu.

Tokom sastanak, a na osnovu informacija stručnjaka iz oblasti informacione bezbjednosti, istaknuto je da sajber napadi predstavljaju svakodnevnicu sa kojom se suočavaju mnoge zemlje u svijetu. Napadi kriminalnih grupa, odnosno pokušaji probijanja zaštite korištenjem tehnika hakovanja veb aplikacija, upotrebe malicioznih softvera, uključujući tzv. ransomvere i iskorištavanjem ranjivosti predstavljaju jedan od najvećih izazova digitalizacije.

Po zvaničnim izvještajima iz oblasti sajber bezbjednosti, primarne mete napada ransomvera predstavljaju, između ostalih, zdravstvene institucije, a slijede ih institucije finansijskog i energetskog sektora.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske još jednom ističu i da izlaženje u javnost sa bilo kakvim nepotpunim i neprovjerenim informacijama u vezi sa posljedicama ovog napada može samo doprinijeti konfuziji i eventualnom nerazumijevanjeu između pacijenata i zdravstvenih profesionalaca i nepotrebno im dodatno otežati rad – navodi se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOčekivana inflacija za ovu godinu 5,8 odsto
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa kišom ponegdje uz jak jugo