Zaduženost vlada u BiH, prije svega vlada FBiH i RS, kod komercijalnih banaka rapidno raste i na kraju 2017. dostigla je 2,25 milijardi KM. Samo u zadnje tri godine zaduženost je povećana za čak 390 miliona KM ili 21 odsto, pokazuju podaci Centra civilnih inicijativa, prenio je poslovni portal Capital.

U CCI kaži da, dok se većina država zadužuje kako bi spriječila povećanje poreza, umanjilae posljedica recesije i finansirala nove investicije, BiH u posljednjih desetak godina, većinu svog zaduživanja usmjerava u javnu potrošnju, dok je mnogo manje novca posuđivala za kapitalne investicije.

„Osim zaduživanja kod međunarodnih finansijskih institucija, značajan dio otpada na neodrživo, skupo, višestruko negativno unutrašnje i komercijalno zaduživanje, uzimanjem kratkoročnih kredita, emisijom obveznica i trezorskih zapisa. Ova zaduživanja su višestruko štetna. Prvo, vlade nemaju nikakav motiv niti obavezu da rade bilo kakve reforme, jer za razliku od međunarodnih finansijskih institucija koje finansiranje uslovljavaju sprovođenjem određenih reformi, komercijalne banke to ne traže. Drugo, ovakva vrsta kreditiranja je mnogo skuplja i štetnija za BH privredu, jer su kamatne stope veće, otplata brža, budžeti time izloženiji, a kreditiranje je u pravilu u domaćoj valuti“, navode u CCI.

(BN/Capital)

Prethodni članakLider “ReStarta” Stefan Blagić zbog sigurnosti napustio Republiku Srpsku?
Naredni članakZbog pijeska iz Sahare i danas tzv. žute kiše