Humana banka mlijeka na Univerzitetko-kliničkom centru u Banjaluci postoji skoro dvije godine.

Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka jeste da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko – osigura donirano mlijeko.

– Majčino mlijeko ključno je za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima hranljive materije i bioaktivne faktore potrebne za zdravlje i razvoj novorođenčeta. Zaštitna uloga majčinog mlijeka posebno je važna u prehrani prijevremeno rođene djece i zato je ovoj osjetljivoj grupi potrebna najbolja moguća hrana – navela je doktorka Biljana Suzić, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Sonja Đurić donira mlijeko sedam mjeseci, kaže da joj je velika čast da može dati mlijeko bebama.

– Proces prikupljanja mlijeka je dosta komforan – pojasnila je Đurićeva.

Navela je da se banka humanog mlijeka koja se oslanja na velikodušnost žena koje izdajaju i darivaju mlijeko i tako pomažu prijevremeno rođenoj djeci u njihovoj najranjivijoj fazi života.

Sve detaljne informacije i uputstva majke, potencijalni donori, mogu dobiti od radnika Banke humanog mlijeka Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Zaintereovane majke mogu se javiti na broj 051/343- 066, kao na adresu banka.mlijeka@kc-bl.com

Sredstva za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljena su, podsjetimo, u sklopu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” krajem 2020. godine, a sredstva su donirali građani i Vlada Republike Srpske.

Inicijator akcije bilo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 14 beba
Naredni članakDodik danas sa bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom