Zoološki vrt na Paliću ponovo je pokrenuo Program usvajanja životinja na godinu dana za fizička i pravna lica.

Novčana donacija se koristi za obogaćivanje životnog prostora usvojene životinje dok usvojitelji dobijaju tablu sa svojim imenom i porodičnu sezonsku kartu.

Za svega dvije nedjelje svog “staratelja” dobilo je oko tridesetak stanovnika Zoo vrta.

Kako objašnjava Jelena Toljagić, koordinatorka promotivnih i edukativnih aktivnosti, do sada su usvojeni svi lavovi, tigrovi i leopardi, dva vuka, konji, marmoset majmuni, zebra, foka, alpaka, šimpanza, noj, rakun, medvjed, kakadu, dvogrba kamila i crveni kengur, a interesovanje ne jenjava zbog čega su oduševljeni.

“Uglavnom su to bila iznenađenja da li za poklon ili su u tajnosti roditelji usvojili životinju deci pa da se iznenade kad dođu u Zoo vrt i vide svoje ime pored životinje. Imali smo i jednu baku koja je unuku za prvi rođendan usvojila lava tako da su imena usvojitelja pretežno mališani za koje je neko usvojio životinju”, kaže Toljagić.

A sam postupak nije komplikovan, objašnjava Toljagić, te nakon što odaberu željenu životinju fizička lica potpisuju Sporazum o usvajanju na godinu dana, a minimalni iznos koji treba da uplate je 5.000 dinara. Pravna lica takođe potpisuju Sporazum, ali se dijele na dvije kategorije u zavisnosti od životnje koju žele da usvoje pa tako postoji srebrna za sitnije životinje koje se mogu usvojiti za 20.000 pa do 50.000 dinara i zlatna za krupnije životinje za koje je potrebno donirati od 50.000 do 120.000 dinara.

“Novčana donacija se koristi za obogaćivanje životnog prostora usvojene životinje, odnosno za ulepšavanje prostora, pravljenje mesta za odmor, sprava za igranje, pojilica, hranilica i slično, a usvojitelji dobijaju tablu sa svojim imenom pored usvojene životinje i porodičnu sezonsku kartu za Zoo vrt u trajanju od godinu dana”,  dodaje Toljagić.

Mogućnost da usvoje nekog stanovnika Zoo vrta na Paliću zainteresovana lica imaju tokom cijele godine, a nakon što istekne Sporazum o usvojenu, moći će da ga raskinu ili produže, uz mogućnost da promjene životinju koju žele da usvoje.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakOsman Mehmedagić predat u nadležnost Tužilaštva
Naredni članakUključena klima ili spušeni prozori: Kada auto više troši?