Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili su večeras zaključak kojim se obavezuje Vlada Srpske da u roku od 30 dana obavijesti parlament o tome koliko je sredstava preduzeće “Autoputevi Srpske” uložilo u projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj.

– Narodna skupština obavezuje Vladu Srpske da s ciljem informisanja poslanika i javnosti o cijeni izgradnje kilometra tog autoputa, u roku ne dužem od 30 dana, obavijesti parlament o iznosu sredstava koja su “Autoputevi Srpske” uložili u projekat autoputa u dužini od 72 kilometra, i to eksproprijacijom, izradom projektne dokumentacije i drugim troškovima – navodi se u zaključku.

Ovaj zaključak je predložen u vezi sa prijedlogom odluke o zaduženju Srpske kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 47 miliona evra za dovršetak radova na autoputu Banjaluka – Doboj o kojem po hitnom postupku raspravlja Narodna skupština Srpske.

Do ovog zahtjeva je došlo nakon što je opozicija kritikovala vladu da je taj autoput skuplji za oko 500 miliona KM.

Poslanik NDP Dragan Čavić rekao je da se prema Poslovniku Narodne skupštine ne može raspravljati o odlukama po hitnom postupku.

Poslanik SDS Nade Planinčević naveo je da je kupovina zemljišta od građana na trasi autoputa Banjaluka – Doboj izršena prema zakonu o eksproprijaciji Srpske, kojeg je Ustavni sud Republike Srpske proglasio neustavnim.

(BN/Srna)

Prethodni članakSaobraćaj usporen zbog snijega
Naredni članakU školama u RS 2,7 miliona izostanaka u prvom polugodištu