“Nema povlačenja. Pobijedićemo ih sve. Zajedno”! Ovo je poruka Aleksandra Vučića onima koji pripremaju atentat na njega. Evropol je MUP-u Srbije dostavio zvanične podatke da kriminalna grupa, na čijem je čelu Radoje Zvicer, priprema ubisto srpskog predsjednika. Za članovima grupe raspisana je potjernica, a obezbjeđenje predsjednika Srbije je pojačano. Stručnjaci apeluju na saradnju svih bezbjednosnih službi u regionu. Kažu – treba da se upali alarm i kod bezbjednosnih struktura u Srpskoj.

Kriminalna grupa na čijem je čelu Radoje Zvicer, za prvu polovinu februara planira ubistvo predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Pod oznakom “hitno” tu informaciju zvanično je, od Evropola, dobio MUP Srbije 14. januara. Za crnogorskim državljaninom i vođom kavačkog klana, Radojem Zvicerom raspisana je potjernica. Bezbjednosne službe rade na otkrivanju identiteta i ostalih članova kriminalne grupe

– Pripadnici MUP i BIA o svakom saznanju obaveštavaće Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali isto tako u saradnji sa vojnoobaveštajnim strukturama učiniće sve da se naš ustavni poredak sačuva, svakodnevni način života sačuva, ali i bezbednost građana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – istakao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Ovo nije prva, ali je do sada najozbiljnija prijetnja Vučiću, kaže premijerka Srbije, Ana Brnabić. Objavljujući rat protiv mafije i organizovanog kriminala, kaže , Vučić je navukao bijes Zvicera i njegovog šefa.

– Ne vjerujem da su mislili da će to da se desi u Republici Srbiji. To je Aleksandar Vučić izgurao sa našim bezbjednosnim službama. I mi smo u potpunosti rasturili tu kriminalnu grupu, kako u Srbiji, tako smo im poremetili planove i pomrsili račune u ostalim zemljama i uništili biznis – poručila je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ističe da kriminalcima smeta jaka Srbija. Јasno je, kaže, da oni žele bezakonje, nasilje i urušenu političku stabilnost u Srbiji.

– Nigdje nije zabilježeno da mafija na tako gnusan način pokušava da se obračuna s predsjednikom države, kao što se to već godinama radi prema Aleksandru Vučiću. Јasno je da raznim kriminalcima i članovima mafije smeta jaka Srbija, sa Vučićem na čelu, spremna i odlučna da se bori protiv organizovanih kriminalnih grupa – poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

A stabilna Srbija, koja ima jake veze i sa istokom i sa zapadom, na meti je i velikih sila. Zato ne treba isključiti mogućnost, upozorava član Svjetske asocijacije šefova policije, Marko Nicović, da je mafija oruđe u operacijama velikih sistema koje za cilj imaju promjenu odnosa snaga na političkoj sceni.

– Mafija je mnogo puta korištena od strane obaveštajnih službi za specijalne operacije i akcije – obaranje režima, državni urad, prevrat. Oni su upotrebljivi za projekte velikih sistema koji planiraju promenu na političkoj sceni – rekao je Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policije.

Prema istom šablonu sljedeća na udaru mogla bi da bude Republika Srpska, kaže dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, Predrag Ćeranić. Pokušaj atentata na Vučića alarm je za bezbjednosne strukture i u Srpskoj.

– Nijedna prijetnja smrću, pogotovo visokom funkcioneru, ne smije biti zanemarena i, kako sam već naglasio, prijetnje predsjednika Srbije ne treba posmatrati izolovano, što se tiče samo Srbije. Automatski treba policija da pruži veću zaštitu i nosiocima visokim funkcija u Republici Srpskoj, posebno predsjednika Dodika – poručio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozvalo je da se informacije o ugroženosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića shvate ozbiljno i da se pojača stepen zaštite i najvišim funkcionerima u okviru javnotužilačke organizacije. Podsjećaju da je Tužilaštvo za organizovani kriminal, tokom prošle godine razbilo klan Belivuk-Miljković, a lica označena kao organizatori kriminalne grupe izbjegla su hapšenje i nalaze se u bjekstvu.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Izvor: RTRS

Prethodni članakPUTEVI: Na većini puteva saobraćaj usporen zbog snijega
Naredni članakNe prestaju napadi na Srpsku iz Sarajeva