Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske najenergičnije osuđuje usvojenu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i izražava duboku zabrinutost za buduće odnose u regionu i u ovom dijelu svijeta, saopšteno je iz ANURS-a.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske najenergičnije osuđuje usvojenu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i izražava duboku zabrinutost za buduće odnose u regionu i u ovom dijelu svijeta.

Nelegitimnost ove rezolucije ogleda se u činjenici da Generalna skupština Ujedinjenih nacija nema nadležnosti da, poslije odbijanja ove rezolucije od strane Savjeta bezbjednosti UN, raspravlja i o njoj ponovo odlučuje.

To ukazuje na zlu namjeru njenih predlagača da, suprotno Povelji i dosadašnjem sistemu glasanja u Generalnoj skupšini, mijenjaju pravila glasanja kojima bi se njihov prijedlog mogao zadovoljiti običnom prostom većinom.

Predlagači su u cijelosti na krajnje nelegitiman način zanemarili činjenicu da ambasador BiH pri UN nije ovlašćen da, shodno Ustavu BiH, iznosi lične stavove, nego mora da zastupa stavove Predsjedništva BiH, koje po ovom pitanju nije ni konsultovano, kao jedini nadležni organ za vođenje spoljnje politike BiH.

Generalna skupština UN imala je dodatnu obavezu da o ovom posebno vodi računa, jer je Ustav BiH dio međunarodnog ugovora poznatijeg kao Dejtonski mirovni sporazum, koji čini osnovu postojanja i opstanka BiH.

Ohrabruje činjenica da više od 100 država nije glasalo za ovu rezoluciju. Za nju nisu glasale najveće zemlje svijeta: Kina, Rusija, Brazil, Indija i mnoge druge koje predstavljaju više od dvije trećine čovječanstva, a što će neminovno dovesti do postepenog prestanka perioda globalizacije i dominacije u cilju stvaranja novog, pravednijeg i multipolarnog svjetskog poretka.

Zabrinjava i činjenica da Generalna skupština nije prihvatila mišljenje Posebne međunarodne komisije, koju čine istaknuti svjetski naučnici koji se bave istraživanjem genocida u svijetu, da u Srebrenici nije počinjen nikakav genocid, nego ratni zločin nad ne samo bošnjačkim, nego i nad srpskim narodom.

Ovakav način predlaganja i donošenja odluka u Generalnoj skupšini UN ozbiljno ugrožava međunarodno pravo, međunarodni pravni poredak i Organizaciju UN kao najznačajniju organizaciju za čuvanje međunarodnog mira, međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Upravo iz tih, ali i mnogih drugih razloga, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske smatra da je navedena rezolucija nelegalno donesena, da je donesena suprotno pravilima Organizacije UN, da predstavlja najozbiljniji presedan, koji ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet Organizacije UN i ugrožava međunarodni mir i međunarodni poredak i da ona kao takva ne može da proizvodi bilo kakve pravne posljedice.

Nadležni organi Republike Srpske ovu rezoluciju treba javno da odbace, ali istovremeno i da izraze zabrinutost zbog sve češćeg kršenja međunarodnog prava i sve češćih nasrtaja na međunarodni pravni poredak.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakUstavni sud ponovo udara na imovinu Republike Srpske
Naredni članakKrnji Ustavni sud BiH: Određene odrebe Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme nisu u skladu sa Ustavom