Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao je da je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske za 30 godina postojanja i rada ostvarila saradnju sa 22 organizacije ili instutucije, svjetske akademije, što znači da nije ostala zatvorena u sebe, nego prodire u svijet.

– Kada smo osnivali ANURS, odmah smo rekli da ne smijemo imati akademiju koja će se zatvoriti u uzak krug samo na teritoriji Srpske, nego da se geografski prostire što bi se reklo od Portugala do Vladivostoka. U tome smo uspjeli – rekao je Kuzmanović povodom 30 godina postojanja i rada ANURS.

Kuzmanović je govoreći o aktivnostima ANURS istakao rad na Enciklopediji Republike Srpske, koja, kako je rekao, predstavlja kulturno–naučno dostignuće i treba da posluži kao lična karta Republike Srpske.

Potpredsjednik ANURS Dragoljub Mirjanić rekao da je ova institucija počela sa naučnom produkcijom već 1998. godine, da ima impresivnu izdavačku djelatnost od 246 naslova, te da je od toga u posljednjih pet godina publikovano 46 naslova.

– Imali smo 112 naučnih skupova, domaćih i međunarodnih, a u našoj Galeriji su za 10 godina održane 43 izložbe, od kojih 26 u posljednjih pet godina”, naveo je Mirjanić.

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević istakao je da je za 30 godina ANURS postala dobro utemeljena i uzorno organizovana institucija od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i za srpski narod u cjelini.

On je naveo da su SANU i ANURS dvije sestrinske akademije koje ostvaruju tradicionalno tjesnu i prisnu saradnju zasnovanu na međusobnom prijateljistvu, uvažavanju i poštovanju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Ne mogu zamisliti da MUP Srpske hapsi predsjednika zbog nepostojećeg krivičnog djela (VIDEO)
Naredni članakAmidžić: Ako se pređe na privremeno finansiranje uštedjeće se više od 37 miliona KM