Android 14 pojačava privatnost funkcijom koja može da vas obavijesti kada neko napravi skrinšot vašeg dopisivanja, a neke aplikacije ovo već primjenjuju.

Njemačka aplikacija za kupovinu OTTO postala je jedna od prvih aplikacija koja je usvojila ovu funkciju, pa tako, kada napravite skrinšot u okviru aplikacije, dobijete obavještenje da ste “uhvaćeni na djelu”.

Google je objasnio da je Android 14 uveo API namijenjen da detekciju skrinšotova učini šire rasprostranjenom, pa će tako aplikacije moći da dobiju obavještenje kad god se napravi skrinšot.

Da bude jasno – aplikacija zna samo da ste napravili snimak ekrana, a ne ono što je zapravo bilo prikazano u tom trenutku.

Nakon obavještenja, programeri mogu i da postanu kreativni u pogledu onoga što se dalje dešava. Naprimjer, aplikacije za dopisivanje tako mogu da obavijeste ljude kada neko napravi snimak ekrana njihovog razgovora, piše B92.

Međutim, moguće je da aplikacije “uhvate” skrinšot napravljen samo pomoću dugmića (npr. istovremeno stiskanje volume-up i power-off, ili slična kombinacija).

Brojni telefoni danas imaju mogućnost pravljenja skrinšotova pomoću različitih gestova, a postoje i aplikacije koje ovo rade, što su sve načini da se zaobiđe API koji prati šta se radi. Za takve, tu je stariji API koji omogućava aplikacijama da blokiraju skrinšotove.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPredstavljen Električni BMW M3 pod nazivom iM3
Naredni članakVještačka inteligencija će praviti muziku za YouTube