Zapad svojim agresivnim ponašanjem prema Republici Srpskoj stvara agresivnu atmosferu u samoj BiH, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković povodom antisrpske atmosfere u BiH i napada u Sarajevu na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara iz reda srpskog naroda Aleksandra Goganovića.

Anđelković je naveo da Zapad shvata da doba njegove hegemonije prolazi, te da je sukob u Ukrajini jedna vrsta pješčanog sata koja pokazuje da dominacija Amerike polako nestaje.

– I pre nego što potpuno Amerika izgubi ulogu koja je imala decenijama, želi da očisti ono što smatra svojim dvorištem, a Balkan tako doživljava. Otuda je pojačan pritisak na Republiku Srpsku i na BiH kako bi Amerikanci probali da završe ono što nisu uspeli u prethodnih 20 godina – rekao je Anđelković za Srnu.

On je istakao da im se to ne smije dopustiti.

– Važno je da budemo čvrsti u odbrani svojih interesa, ali na način koji je krajnje odmeren. Јer odmerenost i čvrstina njih paralište. To je jedna strane medalje i to je razlog sistemskih pritisaka na Republiku Srpsku – kaže Anđelković.

Druga strana medalje je, naveo je Anđelković, atmosfera kod velikog dijela bošnjačkih političara, ali i dijela bošnjačkog naroda koja je ista kao 90-tih godina i gdje oni pričaju o zajednici, saradnji i građanskoj državi, a zapravo su ostali na pozicijama vrlo agresivnog antisrpstva koji je doveo do rata u BiH.

– I onda, kada s jedne strane Zapad stvara atmosferu pritiska na Republiku Srpsku, s druge strane u nekim bošnjačkim krugovima jača ekstremizam, i to se onda manifestuje napadima na srpske političare, izvikivanjem antisrpskih parola i svega onoga što smo mislili da je prošlost u 90-tim – rekao je Anđelković.

On je upozorio da Zapad agresivnim ponašanjem prema Republici Srpskoj stvara agresivnu atmosferu u samoj BiH.

– Svoje ponašanje pragmatično može da kontroliše, ali je pitanje da li tu atmosferu može da kontroliše. To je jedna vrsta Pandorine kutije. Tako da Zapad koji želi kontrolisanu krizu na kraju može da izazove nekontrolisanu krizu i to je velika opasnost za čitav region – rekao je Anđelković.

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović napadnut je juče u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Foto. rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić: Goganoviću od danas zaštita, a tražićemo da je imaju svi srpski predstavnici u Sarajevu (VIDEO)
Naredni članakKošarac: Politička agresija na Srpsku pod dirigentskom palicom Šmita i Marfija (VIDEO)