Zajedničke institucije BiH, već tradicionalno od 1. januara su na režimu privremenog finansiranja. Što znači da će za prva tri mjeseca dobiti onoliko novca koliko je za taj period bilo predviđeno u prošloj godini. Budžeta za 2024. godinu nema jer o njemu nije bilo dogovora u Fiskalnom savjetu u kome sjede entitetski premijeri, predsjedavajući Savjeta ministara i resorni ministri.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić rekao je da je i FBiH u režimu privremenog finansiranja, te dodao da je jedino Srpska pravovremno usvojila budžet.

– Što se tiče nivoa BiH, neće biti problema u funkcionisanju. Moje viđenje je da je to potrošački budžet. Imamo pritisak da taj budžet raste, ali ne dobijam racionalan odgovor zašto – naveo je Amidžić u našem Јutarnjem programu.

Poruči je da se politika ne treba previše miješati u ekonomiju.

– Neko misli da ako ima više potrošnje na nivou BiH, da je jača država. To su gluposti i nije tačno. Imaju agencije na nivou BiH koje ne znaju ni šta rade. Јa bih i smanjio budžet, jer život se odvija u entitetima – naveo je Amidžić.

Istako je da ni jedan budžetski korisnik neće imati problema.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Imamo grobove, imena stradalih, ali ni 31 godinu poslije nemamo presuđenih zločinaca
Naredni članakRuska kompanija započinje proizvodnju novih automobila biznis-klase