Rezultati učestalih sastanaka predstavnika srpskih, hrvatskih i bošnjačkih partija koje čine vlast na nivou BiH ne mogu biti pozitivni sve dok su naši partneri iz FBiH pod pritiskom stranog faktora – naveo je generalni sekretar SNSD-a i aktuelni ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Istakao je da je protiv institucije visokog predstavnika, kao i protiv miješanja stranaca u unutrašnja pitanja BiH.

– Kada bi federalni partneri ispoštovali ono što se dogovori na sastanku, bili bismo bliže konsenzusu ali pod pritiskom stranog faktora oni dogovoreno promijene – rekao je Amidžić.

Smatra da kolege iz Federacije BiH treba da odrastu, razmišljaju svojom glavom i dogovoreno provedu na terenu.

Strancima odgovara baš ovakva situacija u BiH, kaže Amidžić.

– Ne želimo da živimo pod protektoratom. Kako BiH može funkcionisati ako će neko sa strane govoriti kako i šta da radimo – upitao je Amidžić.

On je ocijenio da nisu teška sporna pitanja u zakonima o sprečavanju sukoba interesa, sudovima BiH i Izbornom zakonu, koja treba da usaglase radne grupe za uslovni početak pregovora sa EU, ali da mora postojati uvažavanje želje tri naroda.

Kada je riječ o budžetu BiH, Amidžić je rekao da je usvojen globalni okvir te da je plan da se tokom februara urade dodatne korekcije.

– Ostali smo principijelni na stavu da ne možemo da hranimo potrošačkog monstruma u smislu da uzmimamo novac naših garađana i prebacujemo na nivu FBiH. Prijedlog Ministarstva finansija će biti da svaki višak koji se pojavi ide za kapitalne projekte – rekao je Amidžić.

Govoreći o suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Amidžić je rekao je da je Dodik samo radio svoj posao i dodao da to suđenje predstavlja suđenje svima u Srpskoj.

– Samo oni koji su politički nepismeni i koji nisu nimalo razmišljali o tome, ne razumiju da ovo suđenje nema nikakve veze sa predsjednikom Dodikom. Tek kada odete u sudnicu i vidite kako se proces odvija, onda vam je sve jasno. I ne samo taj proces, nego bilo koji gdje se sudi Srbima za neke od ratnih zločina, biće vam jasno o kakvom političkom procesu je riječ –  naglasio je Amidžić.

Govoreći o političkoj situaciji u Banjaluci, Amidžić je rekao da stvari koje se događaju nisu dobre, te da će se doći do situacije da bude trajno narušena finansijska pozicija grada.

On je napomenuo da niko nikada nije usvajao rebalans budžeta za proteklu godinu, te da je putem realokacija moguće isplatiti mjere koje su ostale neisplaćene.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima i kandidaturi za gradonačelnika Banjaluke, Amidžić je rekao da u okviru SNSD-a ima nekoliko imena o kojima se raspravlja za ovu poziciju, te da je jedno od tih i njegovo.

– I dobro je da je tako, jer je to vrlo odgovorna funkcija. Želimo Banjaluku da vratimo SNSD-u, te da nastavimo da gradimo vrtiće, mostove i druge segmente, jer je Republika Srpska moguća jedino uz jaku Banjaluku – dodao je Amidžić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Institucije Srpske čine sve da zaštite život i imovinu građana
Naredni članakU Srpskoj rođeno 20 beba; Doboj bogatiji za dva nova stanovnika