Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele djeci predsjednika Republike Srpske predstavljaju nastavak pritisaka na Milorada Dodika i instituciju koju on predstavlja. Na djelu je orkestriran napad na Republiku Srpsku i njenu borbu u odbrani ustavnih nadležnosti, jasan je Dodik. Oglasio se i zvanični Beograd. Ista matrica primjenjuje se prema svim Srbima u regionu, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Shvativši da ne mogu demokratskim putem da slome predsjednika Republike Srpske, samoprozvana najveća demokratija svijeta, još jednom je posegla za starim metodama – sankcijama. Nakon Dodika i drugih političkih predstavnika Srpske, na američku crnu listu stavljena su i djeca predsjednika Srpske.

Predsjednik Srpske kaže da Amerika pokazuje neprijateljstvo prema Republici Srpskoj.

– To što oni pokušavaju da sad svedu sve na Milorada Dodika i njegovu porodicu, to su stari štosovi imperijalista. Da su Amerikanci imali imalo dokaza za Milorada Dodika da je u kriminalu, o kojem su ovdje govorili godinama, mislite da bi ja stajao ovdje pred vama? – kaže Dodik.

Iza svih bespoštednih napada Sjedinjenih Američkih Država kojima je izložena Srpska, kaže Dodik, stoji davno obećanje Amerikanaca dato Aliji Izetbegoviću, da će učiniti sve da razvlaste Republiku Srpsku i sprovedu plan centralizacije BiH kako bi sve odluke donosilo političko Sarajevo.

– Oni hoće da sklone ljude od autoriteta, koji ne dozvoljavaju i hoće da prigrle Dejtonski sporazum i ono što je nama Dejton dao i u tom pogledu ne želimo da izgubimo nijednu nadležnost. Oteli ste nam 90, ne možete više nijednu – jasan je Dodik.

Predsjednik Srbije ocijenio je sankcije uvedene Dodikovoj djeci kao kontinuitet pritisaka na srpski narod u regionu od Kosmeta do Crne Gore, a na odluku američkog Ministarstva finansija imao je sarkastičku poruku.

– Hvale se kako su uveli sankcije Dodikovoj djeci. Čestitam vam na hrabrosti junaci. Svaka vam čast junaci. Ajde vidite i unucima da uvedete sankcije. Ajde još nešto tako da uradite – rekao je Vučić.

Zapadna demokratija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama pretvorila se u najgoru diktaturu, smatra politički analitičar Stevica Deđanski. Diktaturu u kojoj ne poznaju ni pravdu ni moral.

– Kao što je svojevremeno dvanaest beba, velikomučenika banjalučkih, zahvaljujući njihovoj demokratiji i nedostatku kiseonika nastradalo, tako isto danas donose nesreću svuda po svijetu. Onda smo došli do tog nivoa da se uvode sankcije, hajde ljudima, političarim,a ali danas počinju da se uvode i djeci – kaže Deđanski.

Odlukom da uvedu sankcije djeci predsjednika Republike Srpske, Amerikanci pokazuju da imaju samo jedan cilj – da učine sve što mogu da naštete Miloradu Dodiku, kaže delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, jer su shvatili da ako ne sruše Dodika, teško će moći da sruše Republiku Srpsku.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVulić: Marfi nema ništa osim bolesne mržnje prema Srbima i Srpskoj
Naredni članakЈasna poruka iz Srpske: Nema ništa od bošnjačke vizije unitarne BiH