Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u Republici Srpskoj bi se oduzela osnovna demokratska prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH – saopšteno je danas iz Američke ambasade u BiH.

Smatraju da “bilo koji izbori sprovedeni po neustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji su uključeni u njegovu organizaciju bavili bi se antidemokratskim, neustavnim i antidejtonskim aktivnostima.”

– SAD su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije “visokog predstavnika” da učini isto – dodali su u današnjem saopštenju.

Iz ove ambasade naveli su da predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik griješi.

– Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu. Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcijepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica odvoji – navode iz ove ambasade.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković sa ambasadorom Mađarske u BiH: Veliki pomak u saradnji na svim poljima
Naredni članakPočelo povećanje cijena goriva, ovo su nove cijene