Ambasada SAD u BiH oglasila danas povodom aktuelnog pitanja izmjena izbornog zakonodavstva BiH, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, kao učesnik nedavnih pregovora o ovom pitanju, predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Iz Ambasade ističu da je pitanje provođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava ključno, te da se najistaknutija od tih odluka tiče izbora Predsjedništva BiH, što ne može biti regulisano samo izmjenama Izbornog zakona.

U saopštenju se navodi da je Evropski sud za ljudska prava donio nekoliko odluka u kojima se domaćim političkim liderima nalaže da izmijene dejtonski Ustav, a da je EU naglasila da BiH ne može ući u Uniju bez toga.

– Najistaknutije od ovih odluka odnose se na tročlano Predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore političkih lidera zemlje da postignu kompromise potrebne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način da ga usklade s presudama Evropskog suda za ljudska prava – kažu iz Ambasade SAD-a.

Dalje navode da to “nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH” i da su potrebni i ustavni amandmani.

– Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po tom pitanju tokom razgovora o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama 2021. i 2022. u kojima su posredovale EU i SAD. Ova temeljna pravna činjenica nije se promijenila – navodi se u saopštenju.

Foto: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina

Izvor: RTRS

Prethodni članakMinimalna naknada za topli obrok od sutra 10,04 KM
Naredni članakPrijedlozi tri strane spremni pred dolazak predsjednice Evropske komisije (VIDEO)