Iako su se ljubitelji snega i zimskih sportova ovog Sretenja nadali nekom aktivnom odmoru na planini, samo oni koji su smještaj rezervisali na Kopaoniku i Staroj planini ili, eventualno, Jahorini, mogu se ovih dana nadati prazničnim spustovima niz planinu. A pitanje je, kažu skijaši, koliko će se i u ovim planinskim centrima snijeg zadržati poslije skromnih padavina.

Ukoliko niste u ovoj grupi ili ste među onima koji odmor planirate u posljednjem trenutku, u zavisnosti od vremenskih prilika, mogućnosti i slično, a željeli biste da posjetite neko novo mjesto u ovom “produženom vikendu”, evo jedne dobre ideje.

Riječ je o gradu koji je udaljen oko 240 km od Beograda, odnosno oko tri sata vožnje, a koji je prije malo više od godinu dana, časopis Forbs stavio na listu od pet najpotcjenjenijih gradova na Balkanu.

(Foto: D. S. G.)

Reč je o gradu Doboju u Republici Srpskoj.

“Posebno atraktivan grad, sa viševjekovnom istorijom, Dobojskom tvrđavom iz 13. vijeka, prepoznatljivom bosanskom kuhinjom i neodoljivom prirodom Goranskog jezera pružiće posjetiocima jedan nesvakidašnji odmor i upoznavanje sa istorijom, ali i netaknutom prirodom”, glasio je, ukratko, opis Doboja u ovom uglednom časopisu.

Što se tiče posjete Goranskom jezeru, mi bismo vam je preporučili za neke toplije, proljećne dane, a za ovu priliku vam savjetujemo da posjetite sam grad Doboj, a da popodnevne sate ili neki od dana provedete i u jednom od spa-centara u okolini, na oko pola sata vožnje od Doboja.

Po dolasku u ovaj grad, prvo što vam predlažemo da posjetite jeste upravo Dobojska tvrđava, poznata među lokalnim stanovništvom i kao Gradina. Vrlo lako ćete je uočiti sa koje god strane da prilazite ovom gradu

Dobojska gradina izbliza – ulaz je besplatan (Foto: D. S. G.)

Pretpostavlja se da je tvrđava podignuta još u trinaestom vijeku, a neki arheološki tragovi vezuju je i za praistoriju. Ipak, njeno prvo zvanično pominjanje vezuje se za 1415. godinu.

“… in Uxora suptus castrum Doboy” (u Usori pod tvrđavom Doboj), 16. juna 1415. godine ulogorovala se mađarska vojska u ratnom pohodu kroz dolinu Bosne. Vijest o tome poslali su Dubrovčani mađarskom kralju Sigmundu 28. juna, i to je prvi pisani dokaz o postojanju ove tvrđave, ali brojni arheološki nalazi nakita iz grobova ukazuju na 8, 9. pa sve do 13. vijeka.

Više puta razarana, paljena, uništavana, ova tvrđava je danas ozbiljno rekonstruisana. Kažu da je 20 puta obnavljana od njenog osnivanja.

Ulaz je, inače, besplatan (što je nevjerovatno ako se uporedi sa nekim evropskim, manje atraktivnim i zadivljujućim tvrđavama), a tvrđava se može posjetiti od 9 do 17 h, što nam je danas potvrđeno i u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Veoma cijenjeni dobojski ćevapi u lepinji (Foto: D. S. G.)

Pretpostavljamo da ćete po obilasku tvrđave, sa koje se ovaj grad na tri reke zaista može lijepo sagledati, biti zainteresovani i za neku preporuku za restoran. Za tako nešto, predlažemo vam da svratite u neku od ćevabdžinica baš u tom, starom dijelu grada, ispod Tvrđave. Ma koliko da za sarajevske ćevape kažu da su najbolji, ovaj specijalitetom se diči i dobojska kuhinja, tako da vam savjetujemo da ih probate. Cijene su od 4,5 km do 10 KM, u zavisnosti od veličine porcije.

Kada napunite stomak, predlažemo vam da nastavite laganu šetnju ka centru, ka gradskom parku. Ovdje može biti zanimljivo djeci, ali i ljubiteljima šaha na otvorenom.

Odatle predlažemo da produžite ka Ćiri, parnoj lokomotivi iz 1879. godine, koja je prevozila putnike sve do 1968. godine, a od tada krasi centar ovog grada i mami turiste da se ukrcaju i otputuju u neka stara vremena.

Ćira odavno ne vozi, ali nije za staro gvožđe (Foto: D. S. G.)

Ako izuzmemo još nekoliko vjerskih objekata, crkava i džamija, to bi u najkraćem bilo to što sam Doboj nudi. Međutim, lokalci, a i Forbs, preporučuju da obavezno posjetite Goransko jezero, udaljeno 7 km od Doboja. Lokalna turistička organizacija preporučuje i SRC Preslicu, koja obiluje bogatim šumama, izvorima zdrave i čiste vode i čistim vazduhom.

Kad već govorimo o prirodnim ljepotama, ne može se izbjeći ni Ozren sa svojim najljepšim vrhom Gostilj, na 773 metra (najviši je Ostravica na 918 m). Tu je i platforma za ljubitelje paraglajdinga, a kažu da je ovo mjesto najposjećenije u septembru, kada se tamo održavaju Dani čaja na Ozrenu.

Ono što je u okolini Doboja i te kako nesvakidašnje, a što je nama u planu u sljedećoj posjeti Doboju, jeste Farma jelena lopatara, u selu Konopljišta. To je nešto što se danas zaista rijetko viđa.

No, do te posjete da vam preporučimo ono što smo mi dosad provjerili, a to je jedan spa-dan ili vikend u nekoj od banja u pravcu Banjaluke.

Naš predlog je banja Kulaši, na oko pola sata vožnje od Doboja.

Što se smještaja u ovoj banji tiče, tu su kapaciteti odavno popunjeni, ali kako smo danas saznali, usluge spa-centra su otvorene i za goste koji nisu smješteni u njihovom objektu.

Blizu, a opuštajuće (Foto: D. S. G.)

Kao i cijenama u dobojskim ćevabdžinicama i restoranima, sigurno ćete biti pozitivno iznenađeni i ovdašnjim cijenama u odnosu na slične centre u Srbiji.

Jedna od atraktivnih ponuda jeste dnevni relaks paket, po ceni od 45 KM za odrasle (40 KM za decu 5-12 godina), a podrazumijeva korišćenje termalnog i spa bazena, uz pansionski ručak ili večeru.

Inače, legenda kaže da je ljekovitu vodu iz ove banje otkrio jedan bolesni konj koji je dugo skitao po nepoznatim mjestima, sve dok se nije srušio od slabosti. Pao je pravo u izvor iz kog je šikljala voda, za koju se ispostavilo da je ljekovita jer se konj tri dana nakon toga oporavio kao da nije ni bio bolestan. Konj se zvao Kulaš.

Kako navode na sajtu ove banje, tamošnja voda je ljekovita i dobra za kožne bolesti, bolesti želuca, urinarne tegobe, povišen pritisak, reumatizam, a među brojnim uslugama koje se nude, kao što su relaks ili detoks odmor, korisnicima su često atraktivne i anti-stres masaže, masaže toplim kamenjem, tretmani za tijelo poput “Čokoladnog užitka”, “Kleopatrinog rituala”, “Zen rituala” i slično.

A posle duge šetnje i razgledanja novog grada, ili netaknute prirode u okruženju, vjerujemo da će ovako nešto baš i vama biti potrebno i da će vam upotpuniti jedan drugačiji vikend ili ovaj kratki odmor.

Luksuz za 100 evra za tri dana

U Doboju se, prema trenutnoj ponudi na Booking-u, smještaj za ove dane praznika (15-18 februar) može naći po cijeni od 7, 8 hiljada dinara, pa do stotinak evra za one luksuznije, sa najvišom ocjenom i najboljom lokacijom. Ovaj iznos se odnosi na boravak od tri noći, za dvije odrasle osobe.

Pripremio: D. S. G.

Foto: D. S. G.

Izvor: ekapija.com

Prethodni članakIsplata boračkog dodatka i invalidnina; Sutra naknade za višečlane porodice
Naredni članakStevandić: Srbe je nemoguće okovati i porobiti (FOTO)