​Takvi modeli iPhonea nisu bezbijedni, pa je preporuka da se više ne koriste. ​Apple telefoni uopšteno se smatraju bezbjednijim od Androida jer ta kompanija godinama pruža bezbjednosne nadogradnje i nadogradnje operativnih sistema starijim modelima.

Sličnu taktiku počele su da primjenjuju i druge kompanije, pa tako Samsung i Google nude sedam godina bezbjednosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sistema, što je čak više i od Applea koji, kada je u pitanju iPhone 15 Pro Max, nudi minimalno pet godina.

Kada Apple prestane sa bezbjednosnom podrškom za svoje starije telefone, o tome uvijek obavijesti javnost i korisnike kako bi ih upozorio na potencijalnu opasnost koja im prijeti od toga i u suštini im savjetuje da – promjene telefon, piše “Zimo”.

Svake godine s novim telefonima, odnosno s novim verzijama operativnih sistema jedna starija generacija izgubi podršku za iOS i bezbjednosne nadogradnje. Kada nedavno predstavljena verzija Apple mobilnog operativnog sistema iOS 18 postane dostupna, što bi trebalo da bude u septembru, softversku podršku izgubiće iPhone 6, odnosno 6 Plus, a tu podršku već nemaju svi stariji modeli od tih uređaja. Dakle, svi iPhone modeli koji su predstavljeni od 2008. do 2014. godine.

Generalno, Apple prestaje s podrškom za telefone sedam godina nakon što prestane s njihovom prodajom. S obzirom na to da nema bezbjednosne podrške, ti modeli su ranjivi na sajber napade i ne preporučuje se njihovo dalje korištenje. 

“Ako ljudi i dalje koriste telefone za koje se više ne objavljuju nadogradnje, koliko god da je to frustrirajuće, trebalo bi da razmisle o njihovoj zamjeni novijim, bezbjednijim uređajima”, objašnjava stručnjak za sajber bezbjednost iz kompanije “ESE”, Džejk Mur.

Naglasio je da se takvi telefoni ponekad koriste čak i kada za njih više nisu dostupne bezbjednosne nadogradnje, pa čak i kada postoje opasni bezbjednosni propusti. Na pitanje o tome šta uraditi s takvim, starijim Apple telefonima za koje kompanija više ne objavljuje bezbjednosne nadogradnje, Mur kaže da bi bilo najbolje da se jednostavno – bace.

Za one kojima ni veliki bezbjednosni rizik nije dovoljan razlog da zauvijek ugase svoj stari iPhone, Mur kaže da bi mogli da imaju problema s dijelovima u slučaju kvara jer Apple više ne proizvodi dijelove za takve uređaje. Jedna dobra vijest za korisnike takvih uređaja jeste što oni hakerima ipak nisu toliko zanimljivi jer je broj takvih korisnika veoma mali, pa hakeri ne gube vrijeme na njih, prenosi “b92“.

Foto: printScreen/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakUskoro i novi BMW M5
Naredni članakDa li znate šta znači riječ “Google”?