Korisnici Androida suočavaju se s ozbiljnom prijetnjom novog zlonamernog softvera nazvanog “Brokewell”, koji bi mogao da potpuno isprazni njihove bankovne račune ako ne budu oprezni.

Ovaj sofisticirani napad “maskira” se kao lažno ažuriranje za popularni pregledač Chrome, što povećava šansu da će korisnici povjerovati da je sve legitimno.   

Naime, Brokewell se širi putem lažne veb stranice koja navodi korisnike da vjeruju kako bi trebalo da ažuriraju svoj Google pregledač, a zatim preuzmu bag koji omogućava hakerima pristup ličnim i finansijskim podacima. Jednom kad je instaliran, ovaj bag preuzima kontrolu nad kompletnim uređajem, otvarajući vrata hakerima da ukradu osetljive informacije i izvrše napade na daljinu, piše Večernji list, prenosi b.92.

Prema navodima kompanije za sajber bezbednost ThreatFabric, Brokewell predstavlja “značajnu prijetnju bankarskoj industriji”.

S obzirom na ozbiljnost situacije, korisnicima se savjetuje da budu veoma oprezni prilikom preuzimanja aplikacija ili ažuriranja. Preporučuje se korišćenje zvaničnih izvora poput Google Play prodavnice, kako bi se smanjila mogućnost zaražavanja zlonamjernim softverom.

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje Chrome aplikacije, UniladTech izlistao je korisne korake kako biste osigurali bezbjednost svog uređaja. Prvi korak je da otvorite aplikaciju “Play Store”. Zatim dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom uglu ekrana pa dodirnite “Upravljanje aplikacijama i uređajem”. Potom potražite odjeljak “Dostupna ažuriranja” i provjerite postoji li tu “Chrome”. Ako postoji, dodirnite “ažuriraj” pored njega.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakCadillac ne odustaje od SUS motora: “Kupci će diktirati promjenu ka EV”
Naredni članak6G radi 500 puta brže od prosječnih 5G telefona